Een terugblik op een interessante week met de eerste editie van GolfSixes.
Bron: YouTube European Tour

Wie speelt waar? Week 19

9 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week.

11- 14 mei, European Tour & Challenge Tour: Open de Portugal, Morgado G&CC, Portimao, Portugal. Prijzengeld: 500.000 euro.

De zes Nederlanders met vol speelrecht op de Challenge Tour - Reinier Saxton, Jurrian van der Vaart, Darius van Driel, Maarten Lafeber, Wil Besseling en Daan Huizing - krijgen deze week een mooie kans met een dual-ranking toernooi waar veel te verdienen valt. Het Open de Portugal op Morgado G&CC telt namelijk mee voor zowel de Order of Merit van de Challenge Tour als de European Tour. De winnaar deze week in Portimao ontvangt naast een aardige cheque een andere hoofdprijs: een kaart voor de European Tour t/m 2018. De weg naar de European Tour is zo flink wat korter dan de Road to Oman (jaarranglijst) van de Challenge Tour. 

Het Open de Portugal werd in 1953 voor het eerst gespeeld en was lange tijd een vaste stop op de kalender van de European Tour. De laatste editie in 2010 werd gewonnen door Ryder Cup-captain Thomas Bjorn. Het Open de Portugal 2017 is helaas niet live op Ziggo Sport Golf te zien. Op woensdag 16 mei om 22 uur zendt Ziggo een samenvatting uit van een half uur.

Leaderboard.

11 - 14 mei, PGA Tour: The Players Championship, TPC Sawgrass, Ponte Vedra Beach, Florida, Verenigde Staten. Prijzengeld: 10.500.000 dollar.

De Stadium Course van TPC Sawgrass is voor 36ste keer gastheer van wat velen zien als het vijfde major. Drie dingen die je moet weten over The Players Championship 2017:

1. Baan flink op de schop

Een dag na de wire-to-wire zege van Jason Day in 2016 ging de baan bij het hoofdkwartier van de PGA Tour in Ponte Vedra flink op de schop. Zo hebben alle 18 greens nu TifEagle Bermudagrass en rollen ze niet minder snel dan zo'n 13 feet op de stimpmeter. Daarnaast kregen zeven greens een make-over om meer pinposities te creëren en is de waterhindernis tussen hole 6 en 7 vergroot om deze meer in het spel te betrekken. De grootste verandering onderging de par-4 12de, die verkort is en met 276 meter nu driveable is. 

Bekijk met titelverdediger Jason Day de vernieuwde par-4 12de hole in 360 graden (sleep met je muis naar links/rechts om te draaien):

Ook leuk: de oefenfaciliteiten van TPC Sawgrass zijn uitgebreid, waarbij een replica van de eilandgreen van de beroemde 125 meter lange par-3 17de hole aan de faciliteiten is toegevoegd. Wat hetzelfde blijft is dat TPC Sawgrass zich het beste laat omschrijven als een baan die alle onderdelen van het spel test. Of je nou een longhitter bent, goed op de greens bent of een scherp kort spel hebt: er is niet een type of soort speler dat meer kansen heeft op de 6574 meter lange baan.

Er zijn al aardig wat opmerkelijke dingen gebeurd op een van de beroemde par-3's in golf:

2. Garcia en McIlroy terug

24 spelers uit de top 25 (en 55 uit de top-60) van de wereldranglijst staan aan de start in Florida. Rory McIlroy is terug na een langere rustperiode waarin hij is getrouwd en op huwelijksreis is geweest. Sergio Garcia, die de ranglijst aanvoert met meeste prijzengeld in alleen The Players, is ook voor het eerst terug na zijn overwinning in de Masters. 

Een garantie op succes is het niet, want de laatste twee winnaars van het groene jasje (Spieth en Willett) misten allebei de cut in The Players. Ook opvallend: de nummer 1 van de wereld Dustin Johnson, die na drie zeges op rij afgelopen zondag gedeeld tweede werd in het Wells Fargo Championship, haalde in zes van de acht starts de cut, maar eindigde nog nooit in de top-25. 

3. Big bucks

De prijzenpot is met 10.5 miljoen dollar aanzienlijk en buiten de majors het best gevuld. Naast 600 FedEx Cup punten krijgt de winnaar (net als bij alle majors) vijf jaar speelrecht op de PGA Tour. Naast Joost Luiten, die buiten de top 50 van de wereldranglijst geen startbewijs kreeg, speelt Thomas Pieters, 25ste op de wereldranglijst, opvallend genoeg ook niet mee voor de hoofdprijs van $ 1.890.000. 

Tv: Ziggo Sport Golf, te beginnen op donderdag om 19:00 uur.

Leaderboard.

De vijf beste slagen van het Wells Fargo Championship van vorige week:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Wat was er vorige week 'Trending on Tour' op de  PGA Tour:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Iers Amateur

Romy Meekers, Daphne van Houten en Chantal Paassen spelen van 12 t/m 14 het Irish Women's Open Stroke Play Championship op County Louth Golf Club in Baltray.

Leaderboard.

Rody Haije doet mee aan het Iers Amateur op Royal County Down GC.

Leaderboard.




}