GolfSixes 2017
De latere winnaars op de eerste tee
Beeld: Getty Images

GolfSixes houdt de gemoederen bezig

9 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Een nieuw toernooi met een compleet afwijkende opzet. Daar vinden mensen natuurlijk van alles van. Dit zeggen Robert-Jan Derksen, KLM Open-toernooidirecteur Daan Slooter, Keith Pelley van de European Tour en winnaar Lucas Bjerregaard.

KLM Open-directeur Daan Slooter

“Ik vond de GolfSixes op televisie eerlijk gezegd een beetje troosteloos ogen. Vooral zaterdag toen het vrij kil weer was. Als de tribunes halfleeg zijn, krijgt zo’n ontvangst van de spelers op de eerste tee met vuurwerk en die klappers snel iets gekunsteld. De unieke sfeer van de Ryder Cup, die wil iedereen in golf het liefst kopiëren. Maar dat is natuurlijk bijna onmogelijk. Bij de Ryder Cup ben je supporter van een van de twee teams, leef je heel sterk mee. Bij de GolfSixes liepen bijna alles toeschouwers mee met de Engelsen, bij de andere partijen was weinig publiek. Ik klink nu wat negatief, maar ik juich de vernieuwing die de European Tour zoekt heel erg toe. Andere spelvormen proberen, meer teamgolf, het publiek er meer bij betrekken, ik denk dat het heel goed is. Ik vond het enthousiasme van de spelers bij de GolfSixes opvallend. Volgens mij was dat niet nep, ze vonden het oprecht leuk. De GolfSixes zou aan kracht winnen als er meer op het spel zou staan, punten voor de diverse rankings, dan krijgt het meer status en komen er waarschijnlijk meer spelers van naam. Ik zou het mooi vinden als het toernooi zou rouleren, misschien is het een idee om steeds het winnende land de volgende editie te laten organiseren.”

Robert-Jan Derksen, golfcommentator Ziggo

"Heel goed dat de European Tour initiatieven ontwikkelt om golf populairder te maken en een jonger publiek te trekken maar ik ben wel sceptisch. Ik heb in februari commentaar gegeven voor Ziggo bij het World Super 6-toernooi in Perth (na drie ronden strokeplay werden er matchplay-wedstrijdjes gespeeld over zes holes). Het spel sneller en spannender maken is natuurlijk prima, maar matchplay over zes holes is een loterij, de geluksfactor is veel te groot. De Tour wil de Super 6 en ik geloof ook de GolfSixes afficheren als gewone toernooien op het schema, dat vind ik raar. Ik vind dat je zo dicht mogelijk moet blijven bij wat golf nu eenmaal is. Ik weet ook niet of je meer kijkers en nieuwe golfers trekt met al die afwijkende formats. De Masters onlangs met Garcia en Rose, dat was pure reclame voor golf. Als je dat ziet, wil je toch meteen gaan spelen? Volgens mij moeten we vooral niet in paniek raken. De golfbond en de clubs moeten zich richten op meer jeugd aan het golfen krijgen, de Tour moet vooral zorgen dat er meer goede toernooien komen. Er blijft een grote markt voor goed georganiseerde toernooien op een topbaan met daaromheen allerlei leuke activiteiten voor het publiek. In de VS zijn ze daar meesters in en ik vond het laatste KLM Open op The Dutch er ook een goed voorbeeld van. Ik was ook sceptisch over Beat the Pro, maar dat werd een groot succes. Hole 16 bij het Waste Management Open in Phoenix met dat stadion eromheen met duizenden toeschouwers, ook fantastisch. De Zürich Classic van dit jaar was ook heel leuk met die tweetallen in Fourballs en Foursomes. Dat zijn geen rare formats, die worden ook in de Ryder Cup gespeeld. Het wezen van topgolf moet je niet willen aantasten alleen om een jongere doelgroep te bereiken. Ik geloof nog steeds heel erg in de kracht van golf als sport zoals we die al heel lang kennen.”

Keith Pelley, CEO European Tour

“Voor de European Tour was de eerste editie van de GolfSixes een groot succes. Vooral de spelers hebben het omarmd, vonden het zichtbaar leuk contact te maken met de fans. We gaan dit toernooi evalueren, en alle meningen van buiten om de opzet te verbeteren zijn zeer welkom. Ik geloof heel erg in dit soort evenementen. Uiteindelijk zit ook golf in de entertainment business, de fans moeten vermaakt worden. Dat is ons doel zonder dat we ooit de integriteit van de sport zullen aantasten.”

Lucas Bjerregaard, winnaar (met Thorbjørn Olesen)

“Het feit dat het maar een uur en vijftien minuten duurt om een partij te spelen (over zes holes) zorgt voor heel goede tv zorgt, denk ik. En mensen op de baan hoeven niet zeven uur te blijven om een rondje te bekijken.”

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}