Top-5 'birdies' op golfbanen

4 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Op 6 mei vindt de jaarlijkse vogelteldag op golfbanen plaats. Veel vogelsoorten vinden een ‘thuis’ op de golfbaan, waar je niet genoeg birdies kunt tellen natuurlijk.

Vorig jaar werden er 3503 vogels geteld op 76 golfbanen. Dit waren 163 verschillende soorten. Een top-5  - in willekeurige volgorde - van vogels die je op vrijwel alle banen kunt tegenkomen is niet al te moeilijk. In deze keuze vallen de tjiftjaf en winterkoning er net buiten…

  1. Spreeuw                            
  2. Witte kwikstaart            
  3. Boerenzwaluw              
  4. Scholekster                     
  5. Groene specht

Andere vogels hebben weer op een bijzondere manier een link met golf: putter, grasmus, holenduif, eagle en albatros.

Omdat het maar één keer per jaar Bird Watching Day is, nog een top-5. Welke vogel voelt zich op welke type golfbaan het beste thuis?

  1. Duinlandschap       (Kennemer, Texelse, Domburg) Nachtzwaluw, tapuit, velduil
  2. Rivierenlandschap (De Batouwe) Kerkuil, zomertortel
  3. Veenlandschap       (Groene Ster) Snor, zwarte stern
  4. Zandlandschap       (Oosterhoutse) Sperwer, bonte vliegenvanger
  5. Heuvellandschap   (Zuid Limburgse, Rijk van Nijmegen) Middelste Bonte Specht, kortsnavelboomkruiper, geelgors, bosuil

In de week na de vogelteldag kunnen golfclubs op sportieve wijze in aanmerking komen voor een cheque ter waarde van 1000 euro die kan worden gebruikt voor aankopen in de winkel van Vogelbescherming Nederland. De netto-birdies, -eagles en -albatrossen die in deze periode door de leden worden gemaakt, leveren respectievelijk een, twee en vijf punten op. De club met de hoogste totaalscore wint de prijs. Voorwaarde is wel dat er een geautomatiseerde uitwisseling is met de NGF.

Voor de telling wordt gebruikgemaakt van de Stern Birdieranking, een onderdeel dat in de GOLF.NL app zit. Met jouw birdies kun je ook individueel prijzen en awards winnen. Heb je de app nog niet, dan kun je ‘m downloaden in de App Store (Apple) of de Play Store (Android).

golf.nl/app

birdwatchingday.nl

vogelbescherming.nl

Lees meer over

Banen Natuur Duurzaamheid