Bij deze putt hoeft de vlag er in de toekomst niet meer uit, maar het mag wel.
Beeld: Golfsupport.nl
Het spel zal sneller gaan als spelers minder vaak de vlag laten bewaken.
Beeld: Golfsupport.nl
Illustratie: Joep Bertrams

Regels: het bewaken van de vlag

28 juni 2017 Redactie GOLF.NL (Illustratie: Joep Bertrams)
Op GOLF.NL en in GOLF.NL Weekly belichten we dit seizoen de regels en veranderingen die de regelautoriteiten na 2018 willen doorvoeren. Ditmaal: de regels rondom het bewaken van de vlag.

golf vlag

Illustratie: Joep Bertrams

Nu

Als je de vlag raakt bij een putt of chip van buiten de green is er niets aan de hand: geen straf. Maar je krijgt volgens de huidige regels wel twee strafslagen (niet één zoals eerder gemeld) als je de vlag in de hole raakt bij een putt vanaf de green. Dat kan gebeuren als je de vlag er niet uit haalt of niet laat bewaken door een andere speler; dan is het je eigen schuld. Het kan echter ook gebeuren als de vlag wel bewaakt wordt maar de medespeler of tegenstander de vlaggenstok niet op tijd uit de hole trekt. 

2019 en daarna?

De regelautoriteiten stellen voor om de regel begin 2019 te versoepelen. Je zou dan niet langer strafslagen krijgen als je de vlaggenstok raakt bij een putt vanaf de green. Je mag in de toekomst elke keer kiezen wat je doet: de vlag eruit halen, de vlag laten bewaken of de vlag in de hole laten staan als je denkt dat je dan meer kans maakt om de bal te holen. Als je de vlag in de hole laat staan en de bal raakt de vlag en valt in de hole: prima. Als de bal door de vlag uit de hole wordt geketst, moet je de bal spelen zoals hij ligt.

Waarom stellen de regelinstanties R&A en USGA deze aanpassing voor? Omdat het spel dan sneller zal gaan. De vlag zal minder vaak uit de hole gehaald worden en minder vaak bewaakt worden, dat scheelt alles bij elkaar veel tijd en sneller spel is een van de doelen van de regelmodernisering die de R&A en USGA willen doorvoeren.

De vraag rijst of het makkelijker of moeilijker wordt om putts te maken als je vlag in de hole laat staan. Volgens de regelautoriteiten is er uiteindelijk even vaak voordeel als nadeel: “In sommige gevallen zal de bal de vlaggenstok raken en uit de hole stuiten, terwijl de bal normaal gevallen zou zijn.” (Dat gebeurt bijvoorbeeld als de bal veel snelheid heeft maar niet in het midden van de hole aankomt.) “Maar in andere gevallen,” aldus de regelmakers, “zal de bal de vlaggenstok raken en in de hole eindigen, terwijl hij normaal de hole gemist zou hebben.” (Dat gebeurt bijvoorbeeld als de bal veel snelheid heeft maar midden in de hole aankomt en geremd wordt door de vlaggenstok.)

Bekijk ook een video van de USGA over dit onderwerp op usga.org.

De R&A en USGA willen in 2019 moderne en vereenvoudigde regels invoeren. De aanpassingen die de zij voor ogen hebben, zijn te vinden op GOLF.NL/regelrevisie. Iedere golfer kan tot 31 augustus reageren via randa.org en usga.org/rules en op social media met de hashtag #GolfRules2019. Laat ons weten wat je ervan vindt – van dit voorstel voor een nieuwe dropprocedure en van andere voorstellen: redactie@golf.nl. Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.

Reacties

Veel Nederlandse golfers reageren op de voorgestelde regelmodernisering van de R&A en USGA. 

Bart (@bijstandgolfer) reageerde via Twitter op de regelwijziging die de vorige keer aan de orde kwam: dat je na 2018 meer dingen op de green mag repareren als je daar last van hebt bij het putten (bijvoorbeeld spikemarks of schadesporen veroorzaakt door dieren). Bart:

“Ik wil wel wedden dat het gaat leiden tot nóg trager spel bij, in elk geval bij de pro's.”

Ludo reageerde per mail over de regelmodernisering in het algemeen:

“De geschiedenis herhaalt zich ... Zodra de oorzaak of reden van een bepaalde regel zijn vergeten, stellen snuggere pieten die niet anders te doen hebben allerlei aanpassingen voor zonder enige historische kennis. De nieuwe regels die de R&A en USGA voorsttellen, zullen voor vele onaangename discussies op de baan zorgen. Totdat ze weer aangepast worden uit pure noodzaak en om dezelfde reden waarom ze bedacht werden na jaren van ervaring en kleine bijstellingen.”

Wat vind jij?

Wat vind je van de voorstellen? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

Lees hier alle nieuwsartikelen over de regels.

Win prijzen met de regelvraag

Op Facebook test Miss Saxton tweewekelijks je regelkennis met een meerkeuzevraag. Elke keer maak je kans op leuke prijzen. Kijk op facebook.com/golfnl en doe mee!

regel quiz

Lees meer over

Golfregels