Rickie Elliott begon als caddie bij Maarten Lafeber
Beeld: Getty Images

Kassa voor caddie dankzij Lafeber

19 juni 2017 Redactie GOLF.NL
Elke maandag staan we stil bij een bijzonder nieuwsmoment in de golfsport. Vandaag: Brooks Koepka won zondag het US Open en de hoogste geldprijs in golf: 2.160.000 dollar. Voor zijn caddie Rickie Elliott rinkelde de kassa ook, met dank aan Maarten Lafeber.

Het US Open verhoogde het prijzengeld dit jaar naar twaalf miljoen dollar. Daarmee is de tweede major van het jaar het hoogst gedoteerde toernooi in golf. Kassa dus voor Brooks Koepka.

Maar ook voor zijn caddie Rickie Elliott die ongetwijfeld de reguliere tien procent van het prijzengeld bij een overwinning kreeg. Dat is dus 216.000 dollar voor Elliott die veel te danken heeft aan Maarten Lafeber. 

Dat zit zo. Lafeber heeft al jaren een huis op Lake Nona, het golfresort bij Orlando waar veel bekende golfers (Ian Poulter, Henrik Stenson) ook wonen. Elliott, een geboren Noord-Ier maar inmiddels Amerikaans staatsburger, werkte op Lake Nona als assistent-professional. Hij stond in de shop en gaf af en toe les. In 2006 liet hij Lafeber weten dat hij het graag als professioneel caddie wilde proberen. 

Lafeber, die bevriend was geraakt met Elliott, hoefde niet lang na te denken. In de Qualifying School voor de PGA Tour droeg Elliott zijn tas. Een kaart pakken voor de PGA Tour lukte niet, maar het klikte wel. Elliott ging met Lafeber mee naar de European Tour. 

'Thanks Maarten'

Het tweetal werkte prima samen, maar Elliott kreeg steeds meer moeite met het weg zijn uit de VS. ‘Zijn vrouw zat in hun huis tegenover Lake Nona en Rickie was op de European Tour, dat werkte niet’, aldus Lafeber. Toen Elliott de kans kreeg als caddie aan de slag te gaan voor de Amerikaan Ben Curtis, winnaar van het Brits Open in 2003, was de keuze snel gemaakt.

In 2013 kwam Elliott aan de tas van Koepka. Vier jaar later, op US Open-zondag in Wisconsin, boekte hij zijn grootste succes als caddie. En het meest lucratieve. Met dank aan een Nederlandse golfer die hem in 2006 de kans gaf als caddie. ‘Nee, Rickie heeft me nog geen sms gestuurd’, lacht Lafeber desgevraagd. ‘Maar dat komt waarschijnlijk nog wel. We zijn nog steeds goed bevriend en af en toe stuurt hij me een sms: ‘Thanks to you I’m in this business Maarten.'