De historische ronde van Justin Thomas in 3 minuten.
Bron: YouTube USGA

Harman aan kop in US Open

18 juni 2017 Redactie GOLF.NL
Niet leider Brian Harman, die na de derde ronde van het US Open met -12 alleen aan de leiding gaat, maar Justin Thomas schreef op zaterdag geschiedenis door op Erin Hills een 63 (-9) te noteren.

Met een houten-3 van 280 meter viel Thomas de 18de green aan waar veel spelers met een wedge nog moeite hadden om goed bij de vlag te komen. De 24-jarige Amerikaan sloeg de bal van het toernooi en holede de eagle-putt van tweeënhalve meter voor een 63 (-9).

De weergaloze approach op de par-5 18de van Justin Thomas:

Niet alleen Thomas, die 22 plaatsen steeg en met -11 gedeeld tweede staat, maakte op zaterdag gretig gebruik van het ontbreken van de wind en de zachte greens, die na regenval in de nacht van vrijdag op zaterdag veel beter waren aan te spelen. 

In de periode 1895-2016 zijn er slechts zes spelers geweest die met dubbele cijfers onder par zijn geweest. Op zaterdagavond na 54 holes waren er vijf spelers die op -10 of beter stonden.

'Ja, met 12 onder par had ik in de meeste US Opens een voorsprong van 10 slagen gehad', zei leider Brian Harman, die zondag de eerste linkshandige speler kan worden die het US Open wint. Hij moet dan nog wel afrekenen met Tommy Fleetwood (-4 in ronde drie ondanks een zwaarbevochten bogey op 18) en Brooks Koepka, die naast Thomas met -11 op de gedeeld tweede plaats staan.    

-9 

Dankzij de eagle op de par-5 18de evenaarde Thomas de laagste ronde ooit in het US Open. Zijn 63 is de vijfde 63 in 117 edities van het US Open. Jonny Miller deed het in 1973 op Oakmont, een par-71 baan. Jack Nicklaus, Tom Weiskopf en Vijay Singh gingen rond in 63 slagen op een par-70. Daarmee is de 63 (-9) van Thomas ten opzichte van par de laagste ronde ooit in het US Open. Eerder dit jaar in het Sony op Hawaii noteerde hij al een 59, ook met een eagle op de laatste hole.

Rickie Fowler bleef ook in de race en staat met een totaal van -10 twee slagen achter. De winnaar van het Players Championship, de 21-jarige Si Woo Kim uit Zuid Korea, noteerde een 68 (-4) en staat alleen op -9. 

De kans is zeer groot dat er zondag weer een nieuwe majorwinnaar gekroond gaat worden. Sergio Garcia en Louis Oosthuizen zijn met -4 - voor een gedeelde 17de plaats - de eerste spelers op het leaderboard die een major achter hun naam hebben staan. Paul Casey viel weg met een 75 (+3) en begint de laatste dag van het kampioenschap in Wisconsin naast Garcia en Louis Oosthuizen op -4.
 
De kans is ook groot dat het zondag een Amerikaanse feestje wordt. 12 van de beste 16 na 54 holes hebben een Amerikaanse vlag achter hun naam staan. Patrick Reed staat dankzij een 65 (-7) op zaterdag met -8 ook nog in kansrijke positie. Jordan Spieth worstelde in ronde drie met zijn putter, die hij 34 keer nodig had. De Amerikaan staat gedeeld 59ste met +4 en is kansloos. 

Leaderboard. Tv: Ziggo Sport Golf: zondag van 19:00 - 02:30.

NOS.nl: Bondscoach Maarten Lafeber over het US Open.

Bekijk een samenvatting van de ronde van Justin Thomas boven dit bericht. Hieronder is een samenvatting van de USGA te bekijken:

Collega Shane Lowry over de eagle van Justin Thomas op 18:

Lees meer over

PGA Tour European Tour Topgolf