Jurrian van der Vaart: T-24 na 36 holes in het Lyoness Open.
Beeld: Golfsupport.nl

Van der Vaart en Luiten door naar weekend in Oostenrijk

9 juni 2017 Redactie GOLF.NL
Twee van de drie Nederlanders in het Lyoness Open hebben op vrijdag de cut gehaald: Jurrian van der Vaart en Joost Luiten. Reinier Saxton speelde een ongelukkig toernooi en mag vroegtijdig naar huis.

Jurrian van der Vaart verzekerde zich al vroeg op de dag van een starttijd op zaterdag. 

De Challenge Tour speler ging na een ronde level par op donderdag een dag later rond in 71 (-1) slagen. De 31-jarige professional maakte een bogey en een dubbele bogey, maar ook vier birdies. 

'Ik sta al een aantal weken goed te spelen, maar je ziet het - ik weet het, het is een dooddoener - nog niet terug in de scores', zei Van der Vaart vanuit Oostenrijk. De Nederlander staat met een totaal van 143 slagen (-1) na 36 holes op de gedeeld 24ste plaats. 

'Ik sta dit seizoen als een blinde te putten', zei de Nederlander over de kortste club in zijn tas. 'Ik ben natuurlijk blij met hoe het deze week gaat en moet positief blijven, maar dat is echt waar het dit jaar nog aan ontbreekt. Ik mis best veel korte putts en de lange putts zijn ook niet altijd dichtbij genoeg. Het is gewoon wachten totdat er een paar in rollen. Ik hole vandaag een putt van negen meter voor birdie, en dat is verreweg de langste putt die ik dit jaar heb geholed.'

'Het is hier smaller dan op de European Tour en ik merk dat mijn goede lange spel hier meer wordt beloond', zegt Van der Vaart over het verschil tussen de Challenge en European Tour. 'Op de Challenge Tour zijn de greens langzamer en minder hard en is er veel minder rough. Met de score die ik nu heb na twee dagen zou ik op de Challenge Tour 60ste staan en niet in de top 30 zoals hier. Je wordt hier meer beloond als je de fairways raakt. Wat dat betreft begrijp ik heel goed dat Joost (Luiten, red.) hier heel goed heeft gepresteerd met zijn kaarsrechte afslagen', aldus Van der Vaart die zaterdag om 09:30 start. 

'Vechten voor alles'

Naast Van der Vaart haalde vaste European Tour speler Joost Luiten ook de cut  in Atzenbrugg. De leeftijdsgenoot van Van der Vaart had twee slagen meer (145, +1) nodig en moest naar eigen zeggen vechten voor het weekend. 

'Ik heb moeten vechten voor alles, en weet eigenlijk niet hoe ik in het weekend ben gekomen', zei Luiten over zijn gedeelde 40ste plaats na ronde twee. 'Net als gister sloeg ik een aantal ballen heel ver van mijn lijn af, bijvoorbeeld op hole 5, waar ik een ijzer-2 rechts het water in sla. Ik maak daar een bogey en ook op 11 sla ik een ijzer-5 zo ver naar rechts dat ik geen up and down meer weet te maken. Zoals ik gister al zei: het gevoel is er even niet. Dat ik toch level par eruit weet te trekken vandaag is goed. Ik heb een aantal belangrijke putts gemaakt voor het halen van de cut. Dat is het positieve van vandaag. Ik hoop dat ik in het weekend mijn eigen spelletje kan spelen en minder worstel van de tee', aldus de beste golfer van Nederland, die in 2013 dit toernooi wist te winnen. 

Reinier Saxton miste met +14 (79-79) ruimschoots de cut, die op +2 lag. 

Aguilar op voorsprong

Felipe Aguilar sloeg in de top van het klassement een klein gat dankzij een 70 (-2) op dag twee. De Chileen heeft met -9 twee slagen voorsprong op Graeme Storm. Oliver Fisher en Johan Carlsson staan halverwege het toernooi op -6.

Leaderboard.

Bernd Wiesberger, de grote ster deze week, ligt met -5 op de loer:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Andere wedstrijden

8 - 11 juni PGA Tour: FedEx St. Jude Classic: Leaderboard.

8 - 11 juni Challenge Tour: KPMG Trophy (met Michael Kraaij, Lars Buijs, Wil Besseling, Maarten Lafeber, Daan Huizing en Darius van Driel): Leaderboard.

8 - 10 juni Alps Tour (met Bernard Geelkerken, Max Albertus, Rowin Caron en Lars van Meijel): Leaderboard.

9 - 11 juni LET Access Series: Evli Ladies Finnish Open (met Joyce Chong): Leaderboard.

8 - 10 juni NGF: NK Strokeplay: Leaderboard.

9 - 11 juni St Andrews Links Trophy (met Roelof Koopmans): Leaderboard.


}