Oranje Heren
Oranje Girls
Girls Oranje
Beeld: EGA
Girls Oranje
Beeld: EGA
Oranje Girls
Girls Oranje
Oranje Boys
Oranje Boys
Jong Oranje: vlnr coach Taco Remkes, Jerry Ji, Felix van Dijk, Mike Toorop, Henry Lai, Piet-Hein Bakkenes, Nordin van Tilburg en coach Floris de Vries
Girls Oranje
Oranje Heren
Oranje Heren
Dames Oranje

ELTK: promotie Heren, Dames & Girls 7de, Boys 11de

15 juli 2017 Redactie GOLF.NL
De Dames en Girls van Oranje zijn zevende geworden in het Europees Landen Team Kampioenschap. De Boys wonnen ook op de slotdag en eindigden als 11de. Omdat Duitsland als gastheer in 2018 al geplaatst is, promoveren de Nederlandse Heren - ondanks een derde plaats - naar de eerste divisie.

Dames, Montado Golf Resort, Portugal

Het Nederlandse damesteam heeft het Europees Landen Team Kampioenschap afgesloten met een 3-2 overwinning op België. Donderdag in de kwartfinale werd verloren van Italië waardoor een podiumplaats niet meer mogelijk was. Ook op vrijdag werd verloren (4-1 tegen Denemarken), maar in de laatste wedstrijd van het toernooi op zaterdag was Nederland te sterk voor de zuiderburen met als eindresultaat een zevende plek.

'Het ging redelijk gelijk op vandaag', zei coach Niels Kraaij vanuit Portugal. 'Onze foursome speelde gister, ondanks het verlies, goed, dus die hielden we in stand voor zaterdag. De Belgische dames stonden er in de beginfase van de partij beter voor, maar het pakte uiteindelijk goed uit voor ons want Myrte (Eikenaar) en Zhen (Bontan) wonnen met 3&2. Charlotte (Puts) verliest helaas haar single en Romy (Meekers) ook, maar Roos Haarman en Dewi Weber pakten hun single voor een 3-2 zege.'

'Italië was gewoon beter', zei Kraaij over de kwartfinale op donderdag die werd verloren en waarmee de kansen op een podiumplaats waren verkeken. 'Gister tegen de Deense dames viel het onze kant niet op. Natuurlijk hadden we liever om de prijzen gespeeld, maar ik ben trots op het team. We gingen natuurlijk voor meer dan een zevende plaats, maar goede golflanden als Frankrijk, Schotland en Ierland, die de Flight A niet hebben gehaald, laten we achter ons en daar kunnen we tevreden over zijn', concludeerde coach Niels Kraaij.

Uitslagen Dames: Engeland won.

Girls, St. Laurence Golf, Finland

De Nederlandse 'Girls' eindigden in de strokeplay-kwalificatie knap op de zesde plaats maar verloren vervolgens van Engeland en Spanje. Op zaterdag werd met 3-2 van Denemarken gewonnen. Dus een zevende plaats.

Naast de foursome (Danielle Modder en Lizzy Peeters) wonnen Anouk Sohier, die zich gister nog geblesseerd terugtrok, en Mayka Hogeboom hun singles voor de benodigde drie punten.

Coach Marjet van der Graaff: 'Het was een goede dag vandaag en een leuke afsluiting, want het was spannend tot de laatste putt. Het was een goed toernooi. We gingen voor Flight A, en die hebben we gehaald. Na de strokeplay-kwalificatie ging het in de matchplay wat minder. Gister tegen Spanje speelden we ook goed, maar was het jammer dat we een partij moesten opgeven en het niet haalden. Al met al zeker een goede week die we vandaag goed hebben kunnen afsluiten.'                                    

Uitslagen Girls: Zweden won.

Boys, South Course van La Manga, Spanje

Het Nederlandse Boys-team was na de negende plaats in de kwalificatie veroordeeld tot de B Flight en werd dankzij een 3-2 zege op Tsjechië op zaterdag uiteindelijke 11de in het eindklassement.

'We hebben vandaag met de hakken over de sloot gewonnen' zei coach Taco Remkes over de zege van de Nederlandse Boys. 'De foursome gaven de Tsjechen ons eigenlijk cadeau. We stonden twee down met twee te spelen en wonnen op de 19de. Je hebt in golf af en toe een gelukje nodig. Dat geluk hadden we gister tegen de Finnen niet, maar vandaag wel. Van ons team heeft Jerry een waanzinnige week gehad. Hij was een van de betere spelers van het toernooi. Gister tegen Finland won hij zijn single van een jongen die in de top-50 van de wereld staat, en vandaag won hij ook dik. Nordin (Van Tilburg) won ook vrij ruim.'

'We wilden met het team de top-4 halen', zegt Remkes over het niet gehaalde doel van deze week. 'Na de strokeplay kon dat niet meer gehaald worden en was de nieuwe doelstelling een 9de plek. Na de nederlaag gister was een 11de plaats het hoogst haalbare en dat hebben we gelukkig gehaald om positief af te sluiten. Voor de jongens zijn dit soort weken enorm waardevol. Je komt hier in situaties met spanning die je niet kunt trainen. Daar hebben we het ook veel over gehad deze week. Het was daarom een zeer waardevolle week voor de jongens.' 

Uitslagen Boys.

Heren, Zala Springs, Hongarije

De heren degradeerden vorig jaar naar de tweede divisie, maar spelen in 2018 weer op het hoogste niveau - dankzij een zege op Servië in de tweede divisie, en een overwinning van Duitsland in de eerste divisie. 

'Het was een loodzware week en een enorme opluchting dat we gepromoveerd zijn', reageerde coach Phil Allen op de bijzondere promotie. 'Het is misschien niet de manier waarop je het wilt doen, maar de derde plaats bleek goed genoeg.'

Aan het begin van de week kreeg de coach, ook coach van Joost Luiten, te horen dat Duitsland volgend jaar gastheer is voor de eerste divisie van het ELTK en daarmee sowieso geplaatst is voor dat toernooi. 

'Gister kwam een van de referees naar me toe om te vertellen dat als Duitsland zou winnen en wij derde zouden worden, dat we dan promoveren. Vervolgens zijn we er vandaag tegen Servië met z'n allen keihard voor gegaan. Het was een lastige pot met hele harde wind in de middag. Na de ochtendsessie stond het 1-1 en in de middag hebben we echt goed gespeeld. Na de zeges van Vince van Veen, Berry Jole en Koen Kouwenaar deden de partijen van Pierre Verlaar Jr en Stan Kraai er niet meer toe. We zijn heel erg blij dat we terug op de plek zijn waar we horen. Nu richten we onze pijlen op volgend jaar met het ELTK in Duitsland', aldus Allen.

Uitslagen Heren.

Foto's op ega-golf.ch. Zie ook facebook.com/EuropeanGolfAssociation.

Verslag dag vier.

Voorbeschouwing bondscoach Maarten Lafeber: 'Dames Oranje kúnnen medaille pakken'

De ELTK Teams

De Nederlandse teams in 2017.

Dames

Het damesteam bestaat uit:

 • Charlotte Puts
 • Dewi Weber 
 • Myrte Eikenaar 
 • Romy Meekers 
 • Roos Haarman 
 • Zhen Bontan
 • Niels Kraaij en Dewi Claire Schreefel als coaches

De dames van Oranje werden vorig jaar, zonder Eikenaar, 13de. Het European Ladies' Team Championship (vrouwen) wordt gespeeld op Montado Golf Resort in Portugal. 

Boys

Het jongensteam bestaat uit:

 • Felix van Dijk
 • Henry Lai 
 • Jerry Ji 
 • Mike Toorop 
 • Nordin van Tilburg 
 • Piet Hein Bakkenes
 • Coaches: Taco Remkes en Floris de Vries

De Boys werden vorig jaar 11de. Het European Boys' Team Championship  wordt gespeeld op La Manga Club in Spanje.

Heren

 • Berry Jole 
 • Koen Kouwenaar 
 • Peter Melching 
 • Pierre Junior Verlaar 
 • Stan Kraai 
 • Vince van Veen 
 • Coach: Phil Allen

De mannen zijn vorig jaar gedegradeerd uit de hoogste divisie en spelen in Divisie 2 op Zala Springs in Hongarije.

Girls

 • Anouk Sohier 
 • Danielle Modder 
 • Jennifer Sepers 
 • Lauren Holmey 
 • Lizzy Peeters 
 • Mayka Hoogeboom
 • Coaches: Marjet van der Graaff en Mette Hageman

De Girls werden in 2016 12de. Het European Girls' Team Championship wordt gehouden op St. Laurence Golf (de Kalkki-Petteri Course) in Finland.

Tweets

Lees meer over

Amateurs