Joost Luiten, de nummer 76 op de wereldranglijst.
Beeld: Golfsupport.nl

Luiten stijgt in Noord-Ierland

7 juli 2017 Redactie GOLF.NL
Dankzij een ronde 69 (-3) op vrijdag steeg Joost Luiten aardig wat plaatsen in het klassement van het Iers Open op Portstewart. Met een totaal van -4 staat de Nederlander na 36 holes in de top-50.

Na de eerste dag op de linksbaan van Portstewart GC in Noord-Ierland stond Luiten gedeeld 85ste. 24 uur later stond de Nederlandse professional net binnen de cutline. De cut kwam door lage scores op -4 te liggen en Luiten staat op -4.

Luiten leek met birdies op hole 6, 7 en 9 lang op weg naar een foutloze ronde. Na een reeks parren liet de 31-jarige Bleiswijker op 15 een slag vallen met bogey, maar op de par-4 17de volgde een vierde birdie voor een ronde 69 (-3) en meer dan dertig plaatsen winst in het klassement.

'Het was lastig in de ochtend. Ik had een vroege starttijd en er stond een stevig windje met wat regenbuien', zei Luiten. 

Op donderdag maakte Luiten een hole-in-one op hole 6. Een dag later deed de Nederlander het bijna weer. 'De ijzer-8 eindigt op 60 cm. Op de 7de haal ik de green in twee slagen en maak ik met een twee-putt een birdie. Op 9 maak ik een goede birdie van vijf meter om na negen holes naar -3 te gaan. Op de tweede negen maak ik helaas geen birdies op de par-5 13de en par-5 14de. Op 15 maak ik bogey omdat ik de green aan de verkeerde kant mis en geen up-and-down weet te maken, maar dat foutje herstel ik door op 17 een heerlijke chip uit te holen voor birdie nadat ik zowel de fairway als de green had gemist. Op de 18de sla ik een goede drive en een goede ijzer-5 op zes meter, maar die putt viel helaas niet. -4 is genoeg om hier het weekend te halen. Morgen is het doel om omhoog te kruipen op het leaderboard', aldus Luiten.

McIlroy naar huis, Hebert en Im aan de leiding

De gastheer van het 'Dubai Duty Free Irish Open Hosted by the Rory Foundation' stelde teleur, want Rory McIlroy kon het op de tweede dag ook niet laten zien op zijn 'eigen' Iers Open. De titelverdediger miste (voor de vierde keer in vijf jaar) de cut met rondes 72 (par) en 73 (+1). De nummer 4 van de wereld speelt volgende week ook het Schots Open in voorbereiding op The Open op Royal Birkdale. 

Toppers Jon Rahm (-12, derde) en Hideki Matsuyama (-9, T8) zijn er wel bij in het weekend en zijn in achtervolging op Benjamin Hebert en Daniel Im, die na 36 holes op -13 staan. Tommy Fleetwood en Justin Rose zijn gedeeld 19de.

Thomas Pieters slaagde er niet in om de cut te halen. Thomas Detry is met -6 zeker gedeeld 30ste. De derde Belg in het veld, Nicolas Colsaerts (+5), niet. 

Bijzonder: Matteo Manassero maakte vrijdag - met een ijzer-3 van 225 meter - op de par-5 7de een albatross. Net als de hole-in-one van Luiten op donderdag zijn er helaas (nog) geen beelden van.

Leaderboard.

Samenvatting ronde 2 (Ziggo Sport Golf):

Loading the player...

Een eagle uit het boekje voor Justin Rose:

Een kort buggy-interview met Rafa Cabrera Bello:

Andere wedstrijden

6 – 9 juli Challenge Tour, Prague Golf Challenge: Leaderboard

6 – 9 juli Ladies European Tour, Ladies European Thailand Championship: Leaderboard

6 - 8 juli LET Access Series, Belfius Ladies Open: Leaderboard

6 - 9juli PGA Tour, The Greenbrier Classic: Leaderboard

6 – 9 juli Alps Tour, Saint Malo Golf Open: Leaderboard

6 – 8 juli ProGolfTour, Sparkassen Open; Leaderboard

6 – 8 juli International Dutch Senior Open: Leaderboard

6 – 8 juli Belgian International Golf Championship for Boys & Girls: Leaderboard

7 – 9 juli ING Private Banking Golfweek. Lees hier alles over dit nieuwe evenement.

}