Garcia in extase, eindelijk een major!
Beeld: Golfsupport.nl

Top 3 topgolfnieuws in 2017

28 december 2017 Redactie GOLF.NL
December is de maand van jaaroverzichten. Wat waren volgens de redacteuren van GOLF.NL de drie meest bijzondere momenten in 2017 als het gaat om topgolf?

1. Garcia verbreekt de ban

Sergio Garcia had op hole 18 van de Masters een putt van een meter of twee om eindelijk zijn eerste major te winnen. De 37-jarige Spanjaard schoof de bal rechts langs de hole. Niet die eerste langverwachte major, geen groen jasje maar een play-off met Justin Rose. Wie geloofde er toen nog in de kansen van Garcia? Hij speelde in zijn 74ste major, 22 keer was hij in de top-10 geëindigd maar winnen lukte steeds niet. De moedeloze Garcia had de hoop al opgegeven. In 2012 na weer een domper in de Masters zei hij: ‘Ik ben niet goed genoeg om een major te winnen, ik mis gewoon wat er voor nodig is.’

Vijf jaar later, uitgerekend in de Masters, brak Garcia de ban. Op de eerste hole in de play-off was het Rose die met een drive rechts tussen de bomen in de fout ging. Garcia had genoeg aan een par maar hij maakte nu wel de putt voor birdie. De ontlading was enorm en prachtig om te zien. Net als de reactie van Rose, een fantastische golfer en een toonbeeld van sportiviteit. De twee vrienden en Ryder Cup-partners zorgden voor een onvergetelijke 81ste editie van de Masters. Op de dag dat Severiano Ballesteros zestig jaar zou zijn geworden won Garcia als derde Spanjaard na Ballesteros (1980 en 1983) en José Maria Olazabal (1994 en 1999) het groene jasje. Garcia was verlost van het stigma beste golfer van de wereld zonder majorzege. ‘Het heeft heel lang geduurd, maar dat maakt deze overwinning alleen maar mooier’, sprak Garcia bij de prijsuitreiking.

2. Jordan Spieth: never a dull moment

Het Brits Open winnen is fantastisch, het Brits Open winnen op de manier zoals Jordan Spieth dat deed afgelopen juli op Royal Birkdale is even indrukwekkend als bizar. Spieth raakte in de laatste ronde het spoor bijster. Na negen holes was hij +3, de comfortabele voorsprong op Matt Kuchar verdwenen. 

Op hole 13 zeilde de bal van Spieth na weer een wilde drive naar rechts op een duintop in het hoge gras. Voorsprong verspeeld, swinggevoel helemaal kwijt, bal op een hopeloze plek, de paniek bij Spieth moet groot zijn geweest. En toch was hij op dat moment bij machte om alle opties af te wegen en de voor hem meest gunstige drop af te dwingen. Twintig hectische minuten duurde het voordat Spieth zijn volgende slag speelde, vanaf de drivingrange, naast de equipmenttrucks van TaylorMade en Titleist. Spieth kreeg zijn bal met hangen en wurgen rechts voor een bunker, speelde een briljante pitch en maakte de putt van een kleine drie meter voor wat nu 'the greatest bogey ever' wordt genoemd. De resterende vijf holes speelde de Amerikaan in birdie-eagle-birdie-birdie-par. Matt Kuchar was het verbouwereerde slachtoffer. 

Spieth heeft nu drie majorzeges op zijn naam staan en elf overwinningen op de PGA Tour. Bij zijn eerste overwinning in de John Deere Classic in 2013 sloeg hij in de play-off zijn bal vanuit een bunker in de hole, net als dit jaar in het Travellers Championship. ‘Just Jordan doing Jordan things’, zeggen zijn collega’s dan. Spieth, 24 jaar oud, excelleert op de belangrijke momenten, zorgt altijd voor spektakel en drama. Als het gaat om majoroverwinningen loopt hij voor op Tiger Woods die op zijn 24ste ‘pas’ twee grote titels had behaald. Woods won vervolgens wel vijf van de volgende zes majors. Dat zien we Spieth niet doen, maar dat hij weer voor drama en spektakel gaat zorgen daar zijn we zeker van want never a dull moment met Jordan Spieth.

3. Luiten vs Garcia op Valderrama

Het geweldige seizoen van Justin Thomas met vijf overwinningen waaronder zijn eerste major, de eerste ronde 62 in een major van Branden Grace tijdens The Open, het hoogstaande niveau tijdens de door de Amerikaanse vrouwen gewonnen Solheim Cup, er zijn talrijke kandidaten voor plek 3 in dit lijstje. Toch kiezen we voor het duel tussen Joost Luiten en Sergio Garcia in de laatste ronde van het Spaans Open. Omdat we een tikkie chauvinistisch zijn natuurlijk, maar vooral omdat het zo’n mooi en meeslepend gevecht was. Dat vonden ook de bezoekers van deze site want het verslag van die laatste ronde is het best gelezen artikel op GOLF.NL dit jaar. 

Op Valderrama gaf Luiten een voor zijn doen matig seizoen toch glans. Hij sloeg die week zoals te zien is in onderstaande video de ene na de andere prachtbal. De albatross op hole 11 in de tweede ronde was natuurlijk een hoogtepunt, maar echt indruk maakte Luiten door het de Masters-kampioen in eigen huis tot de allerlaatste putt heel erg moeilijk te maken. Luiten baalt doorgaans flink van een tweede plaats maar dit keer was hij terecht trots. ‘Ik heb Sergio 18 holes het vuur aan de schenen gelegd, heb alles gegeven en kan mezelf dus ook niets verwijten.’ 

Op Valderrama liet Luiten zien waartoe hij in staat is als de topvorm er is. En wij zagen op GOLF.NL hoezeer er door Nederlandse golfliefhebbers met Luiten wordt meegeleefd als hij bovenin meedoet. Meer van zulke weken graag in 2018!