De Belgische Leslie Cloots in de LET Q School finale
De Belgische Leslie Cloots in de LET Q School finale
Beeld: LET

Wie speelt waar? Week 51

19 december 2017 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

16 - 20 Ladies European Tour, Lalla Aicha Tour School Final Qualifying - leaderboard

19 - 22 Dixie Amateur - leaderboard

21 - 24 Asian Development Tour, Boonchu Ruangkit Championship - leaderboard

21 - 24 Boonchu Ruangkit Championship, Rancho Charnvee Resort & Country Club, Thailand - leaderboard

Er zijn in week 51 van het jaar geen toernooien van de grote Tours, die zijn er pas weer in 2018 (zie verderop). Wel wordt deze week nog één klein toernooi gespeeld dat meetelt voor de wereldranglijst: het Boonchu Ruangkit Championship in Thailand. Dit is de slotwedstrijd van de Asian Development Tour, een divisie onder de Asian Tour.

Het Boonchu Ruangkit Championship is het laatste toernooi in 2017 dat meetelt voor de wereldranglijst van 2017. Het is van belang voor spelers die nu net niet of net wel in de top 50 van de wereldranglijst staan. Want wie 31 december in de top 50 staat, is zeker van een plaats in de Masters, de eerste major van het jaar 2018.

Kiradech Aphibarnrat bijvoorbeeld, de Thaise speler die in het KLM Open gedeeld negende werd, is nu nummer 51 van de wereld. Als Aphibarnrat dit jaar niet meer speelt, dan is hij op 31 december nummer 49 (tenzij hij ingehaald zou worden door een speler in het Boonchu Ruangkit Championship maar die kans is uiterst klein).

Maar Aphibarnrat staat wel op de inschrijflijst van het Boonchu Ruangkit Championship. Als hij meedoet, moet hij in de top 10 eindigen om in de top 50 van de wereldranglijst te blijven. Hij kan dus beter niet meedoen ... Maar de gastheer van het toernooi, de speler Ruangkit, is een belangrijke persoon in de Thaise golfwereld.

Naschrift: Kiradech Aphibarnrat heeft zich teruggetrokken vanwege rugklachten.

16 - 20 Ladies European Tour, Lalla Aicha Tour School Final Qualifying, Palmgolf Ourika en Amelkis GC, Marakech, Marokko - leaderboard

De finale van de Q School eindigt morgen (woensdag). Er doen geen Nederlandse speelsters mee (Joyce Chong viel af in pre-qualifying) dus Nederland heeft in 2018 alleen Anne van Dam op de Ladies European Tour. 

Er doen wel Belgische speelsters mee in Marokko. Na 72 holes is er een cut en de top 25 van de Q Finale verovert een volledige tourkaart voor het seizoen 2018. De Belgische Fanny Cnops stond na drie dagen op de 31ste plaats, landgenote Leslie Cloots rond de 90ste plaats. 

De Belgische Manon De Roey heeft al een kaart voor de Ladies European Tour van 2018 veroverd via de LETAS, de divisie onder de LET. Landgenote Chloé Leurquin heeft haar LET-kaart behouden.

19 - 22 Dixie Amateur, TPC Eagle Trace en Heron Bay, Coral Springs, Florida - leaderboard

De Nederlander Peter Melching (foto) doet mee aan de 87ste editie van dit amateurkampioenschap in Amerika. Oud-kampioenen zijn Lanny Wadkins, Hal Sutton, Jesper Parnevik, Brandt Snedeker, Peter Uihlein en Daniel Berger.

Hoe, waar en wanneer in 2018?

European Tour

Het eerstvolgende toernooi is het Zuid-Afrikaans Open dat wordt gespeeld van 11 t/m 14 januari. Een week later in Abu Dhabi wordt het echt menens met grote namen in het veld zoals Dustin Johnson, Rory McIlroy, Henrik Stenson en Tommy Fleetwood. Joost Luiten begint de 2018-campagne ook in Abu Dhabi.

Schema European Tour 2018

US PGA Tour

De Amerikaanse Tour trapt het jaar zoals we gewend zijn al vroeg af (4 januari) op Hawaï met het toernooi voor de spelers die in 2017 een toernooi (of meer) op hun naam schreven.

Schema US PGA Tour 2018

Ladies European Tour

Van 16-20 december staat nog de finale van de Qualifying School op het programma, maar daar komen geen Nederlandse speelsters aan de start. Het schema van de LET voor 2018 is nog niet bekend maar wel zijn de eerste toernooien van het jaar aangekondigd. De LET begint weer met de ‘Australian swing’, als eerste staat het Oates Vic Open op de kalender (1-4 februari).

LET AUSTRALIAN SWING 2018:

Oates Vic Open, 1-4 februari
ActewAGL Canberra Classic, 9-11 februari
Australian Ladies Classic, 22-25 februari
Women’s NSW Open, 1-4 maart

Challenge Tour

De kalender voor de Challenge Tour in 2018 is nog niet bekend.

De European Tour van 2017 in vogelvlucht:

Lees meer over

Toernooien Alps Tour