Bron: GOLF.NL

Tijd voor de jaarlijkse handicapherziening

6 december 2017 Redactie GOLF.NL
Het einde van 2017 is in zicht, en dus is het voor de handicapcommissies tijd om de handicaps te evalueren. Waarom gebeurt dit en hoe werkt het?
Aan het eind elk jaar gaat de handicapcommissie (van elke club, ook virtuele en clubs zonder baan) aan de slag om te bepalen of golfers - met een handicap van 36 of lager - een handicap hebben die overeenkomt met hun speelsterkte. Dit wordt de jaarlijkse handicapherziening genoemd. Waarom en hoe gebeurt dit vraag je je misschien af? 

Waarom een herziening?

De (jaarlijkse) herziening is te vergelijken met een check-up van je auto. Voor jezelf en medeweggebruikers (medegolfers) is het belangrijk om er zeker van te zijn dat jouw auto (lees handicap) goed aan het (golf)verkeer kan deelnemen. Het doel van de (jaarlijkse) herziening is dat deelnemers aan bijvoorbeeld wedstrijden zoveel mogelijk gelijke kansen hebben.

Een handicapherziening kan ook plaatsvinden op een ander moment in het jaar. Dit kan je zelf aangeven bij je handicapcommissie. Als je veel qualifying rondes speelt, bijvoorbeeld met de app GOLF.NL, kan de handicapcommissie beter beoordelen of een handicapaanpassing nodig is. Als je veel rondes boven of onder je handicap speelt, is de kans groot dat je een handicap hebt die niet bij je speelsterkte past.

Hoe werkt het?

Over het algemeen is het zo dat als je 8 of meer scores in 2017 hebt ingeleverd, je in aanmerking komt voor een herziening. Als je in de laatste 12 maanden minder dan 8 scores hebt ingeleverd, dan worden deze scores aangevuld met de scores uit de afgelopen 24 maanden. Heb je minder dan 8 qualifying scorekaarten ingeleverd in de afgelopen 24 maanden, dan kan er geen herziening worden toegepast.

Met behulp van een speciale formule doet het softwaresysteem op jouw club een voorstel voor een aanpassing van jouw handicap. De handicapcommissie bekijkt het voorstel en beslist, op basis van wat zij weten over jou als golfer, of het voorstel van de software redelijk is en wordt toegepast. 

Als je meer wilt weten over de herziening van je handicap kun je contact opnemen met de de handicapcommissie van je club. Zij weten als ambassadeurs van het handicapsysteem alles en kunnen alle vragen beantwoorden als het gaat om je handicap.

Met de app GOLF.NL is het spelen van qualifying rondes en bijhouden van je handicap heel makkelijk. Klik hier om de app te downloaden en bekijk de video boven dit bericht om te zien hoe eenvoudig het werkt.

Reacties

Plaats een reactie onderaan deze pagina of mail redactie@golf.nl

Een greep uit de reacties:

Lees meer over

Beginners Clubs Banen Fun Handicap NGF