golfbal en vlag
Beeld: Golfsupport.nl

Vlag altijd in de hole: reacties

12 augustus 2017 Redactie GOLF.NL
De regelinstanties willen in de toekomst toestaan dat de vlag altijd in de hole mag blijven staan. Niet iedereen vindt dit een goed idee.

Als het aan de regelautoriteiten R&A en USGA ligt, mag je na 2018 altijd de vlag in de hole laten staan. Je krijgt dan niet langer twee strafslagen als je de vlaggenstok raakt bij een putt vanaf de green. Je mag in de toekomst dus kiezen wat je doet: de vlag eruit halen, de vlag laten bewaken of de vlag in de hole laten staan als je denkt dat je dan meer kans maakt om de bal te holen.

Het doel van de regelaanpassing is om de regels over het bewaken van de vlag te vereenvoudigen en het spel te versnellen. (Lees hier meer over dit voorstel.)

De voorgenomen regelwijziging leidt tot veel reacties. Professional Henk Stevens vindt het geen goed idee:

'Ik ben inmiddels 59 jaar golfprofessional. Toen ik als jonge professional wedstrijden speelde, had men de keuze of je met de vlag in de hole speelde of niet. Er was geen strafslag als men de vlaggenstok raakte bij het spelen van een bal op de green. Nu komt men met het onzinnige idee om de regel terug te draaien met ingang van 2019. 

Wat zal dat doen met de snelheid van het spelen? Niets! 

Ten eerste: Omdat de nieuwe golfer TV kijkt en daardoor al heel veel tijd verliest met het bekijken van de lijn op de green. 

Ten tweede: Omdat men vaak veel te lang naar een bal blijft zoeken, terwijl de tijd al lang verstreken is. 

Ten derde: Omdat men nog nooit van doorlaten heeft gehoord hoeveel mensen mensen men ook ophoudt. 

Daarbij zal de bal toch ook weer uit de hole moet worden gehaald, als men uitgeholed heeft. Of doet met dat soms met de vlag in de hole? Ik weet dat de touring professionals dat ook doen, maar die hebben er een bepaalde discipline voor. Misschien niet het juiste voorbeeld, mag ik wel zeggen, omdat ik mijn leerlingen altijd leerde om eerst de vlag uit de hole te halen, alvorens de bal eruit te halen. 

Het gedrag van de gemiddelde golfer met betrekking tot het behandelen van de baan laat tegenwoordig al te wensen over. Ik denk hierbij aan het terugleggen van de uitgeslagen plaggen (ook op de teeing ground), het aanharken van de bunkers, het onnodig zoeken en vissen van ballen in waterhindernissen - en ik vraag me dan af wat er met de hole zelf gebeurt als de vlag er niet meer uit hoeft. Waarschijnlijk een hoop klachten bij de club en de greenkeepers. 

Ik zie derhalve alleen maar negatieve invloeden met het veranderen van deze regel. Ik hoop hiermee een goed gespreksonderwerp te hebben geleverd.'

Danny van der Meeren is ook niet blij met de voorgestelde regelaanpassing:

'Goh, dus nu kunnen we tijdens het putten verwachten dat de ene speler de vlag wel in de hole wilt en de ander weer niet... Kunnen we er nog langer over doen op de greens, zucht ...'

Ben is voor een onderscheid tussen wedstrijden en rondjes voor de lol:

'Waarom komt er geen onderscheid tussen regels voor pro’s en in wedstrijden en regels voor een normaal rondje? Dat je vlag uit de hole moet halen, dat zou van toepassing moeten zijn op de Tours en bij clubwedstrijden. Bij een normaal rondje zouden de spelers het zelf moeten beslissen. Ik vind dat de huidige regels moeten blijven gelden in wedstrijden, pro-ams en toernooien voor pro’s. Bij normale rondjes moeten Ready Play-regels toegepast worden, dat je de bal speelt zodra je klaar bent, ook al lig je dichter bij de hole dan een medespeler, etc.'

Reacties

Reacties? Reageer op Facebook of laat onderaan deze pagina een reactie achter. 

Wilbe op Twitter: 'Prima idee, maakt weinig uit.'

Olivier op Twitter: 'Alleen maar logisch dat de vlag erin mag blijven. Men zou straf moeten stellen op niet harken bunkers, niet repareren pitchmarks etc.'

Maarten op Twitter: 'En/of het niet oppakken/weggooien van kapotte tees!'

Vlag in de hole
 
pollcode.com free polls