Het KLM Open, nu nog in september.
Beeld: Golfsupport.nl

Nieuwe datum voor KLM Open?

9 augustus 2017 Redactie GOLF.NL
Een aantal opvallende verschuivingen van grote toernooien op de speelkalenders. Het US PGA Championship gaat van augustus naar mei, The Players van mei weer terug naar maart en het BMW PGA Championship naar september. En het KLM Open?

‘Glory’s Last Shot!’ Dat was tot een paar jaar terug de slogan van het US PGA Championship, de laatste major van het jaar. Op verzoek van de PGA Tour (het US PGA wordt georganiseerd door de PGA of America, de organisatie van de golfleraren) werd die slogan veranderd in het heel wat minder vlammende ‘The Season’s Final Major’. 

Omdat er na het PGA Championship nog veel meer golf wordt gespeeld, bijvoorbeeld een met sponsordollars overladen FedEx Cup, was de PGA Tour niet zo blij met ‘Glory’s Last Shot!’ Met ingang van 2019 is ook ‘The Season’s Final Major’ niet meer bruikbaar want dan wordt het PGA Championship verplaatst van augustus naar mei. Dat geeft weer ruimte om de play-offs van de FedExCup in augustus te spelen (nu nog in september). 

De belangrijkste reden voor de verschuiving is duidelijk: te veel concurrentie in september van andere in Amerika grotere en populaire sporten – American football, honkbal, basketbal - in de maand september en dus te lage kijkcijfers voor golf. 

KLM Open in 2019?

The Players, door sommigen ook wel de vijfde major genoemd, gaat van mei weer terug naar de vertrouwde datum in maart. Zo staat er vanaf maart tot september iedere maand een toptoernooi op de kalender: In maart The Players, april de Masters, mei het US PGA Championship, juni het US Open, juli The Open, in augustus de FedEx Cup en in september afwisselend de Ryder Cup en de Presidents Cup. Door deze veranderingen wordt het ook makkelijker het vierjaarlijkse olympisch golftoernooi in te passen (in 2020 en 2024). 

Met een major in mei in Amerika zag de European Tour de bui kennelijk al hangen. Het BMW PGA Championship, het vlaggenschiptoernooi van de Tour op Wentworth, verhuist van mei naar september. De European Tour zal in die periode ongetwijfeld meer Rolex Series-toernooien (met minimaal zeven miljoen dollar prijzengeld) op de kalender zetten in de hoop zo veel mogelijk spelers van naam en faam te verleiden aan de start te verschijnen. 

Voor ons in Nederland is dan natuurlijk de vraag: wat gebeurt er met het KLM Open dat in september wordt gespeeld? Toernooidirecteur Daan Slooter kan er nog weinig over zeggen. ‘Ik denk wel dat de verschuivingen kansen bieden voor de European Tour in de maanden september en oktober nu de concurrentie van de PGA Tour veel minder groot zal zijn. Het KLM Open zal in 2018 normaal gesproken gewoon weer in september worden gespeeld. Voor 2019 en daarna zullen we met de Tour in discussie gaan. Of het september wordt of een andere periode weet ik niet, maar dat we weer een mooie datum krijgen is zeker.’

Veel toppers zoals Rory McIlroy, Phil Mickelson en ook Tiger Woods lieten weten de veranderingen op de speelkalender toe te juichen.

Lees meer over

European Tour PGA Tour