Joost Luiten maandag op Quail Hollow
Beeld: Gety Images

Wie speelt waar? Week 32

8 augustus 2017 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

10 – 13 99ste PGA Championship, Quail Hollow Golf Club , Charlotte, North Carolina. Prijzengeld: $ 10.500.000. Met Joost Luiten. Leaderboard

10 – 13 Challenge Tour. Galgorm Resort & Spa Northern Ireland Open presented by Modest! Golf. Prijzengeld € 185.000. Leaderboard

10 – 12 ProGolfTour. Gut Bissenmoor Classic , Golf & Country Club Gut Bissenmoor. Prijzengeld: € 30.000. Leaderboard

11 – 13 Dutch Amateur Championship, Eindhovensche Golf. Leaderboard

8 – 10 English Boys' Under 14's Open Amateur Stroke Play Championship. The Manchester Golf Club. Met Darcy Peeters, Hidde van Breukelen, Benjamin Reuter, Nick Slobbe en Jack Ingham. Leaderboard

8 – 10 English Girls' Under 16/U14 Open Amateur Championship, Blackmoor Golf Club. Met Danielle Modder. Leaderboard

10 – 13 Major: 99ste PGA Championship, Quail Hollow Club, Charlotte, North Carolina. Prijzengeld: $ 10.000.000. 

Het PGA Championship is de vierde en laatste major van het jaar. De 99ste editie van dit kampioenschap wordt gespeeld op Quail Hollow Club. Het is de eerste keer dat Quail Hollow een major mag huisvesten, maar de baan is een bekende want het Wells Fargo Championship wordt hier sinds 2003 gespeeld. Twee toernooien in een jaar is een beetje veel van het goede daarom werd het Wells Fargo dit jaar op Eagle Point Golf Club gespeeld, een andere baan in North Carolina.

Rory McIlroy, twee keer winnaar van het PGA Championship, zal opgetogen zijn geweest toen hij vernam dat de laatste major van 2017 naar Quail Hollow ging. Hij won op de baan waar longhitters doorgaans flink in het voordeel zijn het Wells Fargo Championship in 2010 en in 2015. Er zijn wel wat veranderingen doorgevoerd op een aantal holes en alle greens hebben nieuw gras gekregen maar de Noord-Ier zal zich ongetwijfeld nog steeds als een vis in het water voelen. De voorspelde regen is ook in zijn voordeel want McIlroy behaalde zijn grote zeges vooral op banen die ‘zacht’ speelden.

McIlroy mag dan de topfavoriet zijn, de meeste aandacht gaat naar Jordan Spieth. De twee weken geleden 24 jaar geworden Amerikaan kan met een overwinning de 'career grand slam' behalen, alle vier de majors winnen. Jack Nicklaus, Gary Player, Ben Hogan, Gene Sarazen en Tiger Woods gingen hem voor maar Spieth kan zondag wel de jongste ooit worden die dat kunstje flikt. De organisatie heeft Spieth de eerste twee ronden gekoppeld aan de andere majorwinnaars van dit jaar, Sergio Garcia en Brooks Koepka. 

Voor Joost Luiten wordt het al weer zijn zesde optreden in het PGA Championship. In 2012 werd hij op Kiawah Island 21ste, nog steeds zijn beste prestatie in een major. De 31-jarige Bleiswijker start donderdag om 18:50 uur Nederlandse tijd en vrijdag om 13:40.

Starttijden.

Leaderboard.

Televisie: Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag 19:00 - 01:00 uur. Zaterdag en zondag van 20:00 - 01:00 uur.

De BBC heeft de uitzendrechten terug, maar voor kijkers in Nederland is het toernooi slechts beperkt te zien. Klik hier voor de uitzendtijden op BBC Two. Rory McIlroy heeft succes gekend op Quail Hollow, maar ook Rickie Fowler die er in 2012 voor het eerst won op de PGA Tour. 

Dit toernooi van de Challenge Tour behoort tot de best bezochte toernooien van het circuit met de laatste twe jaar ongeveer 40.000 toeschouwers. Dit jaar kan het wel eens nog drukker worden want Niall Horan, de zeer populaire popster (voorheen One Direction) en goede vriend van Rory McIlroy, doet alles om het toernooi onder de aandacht te brengen. 

Er is ook een nieuwe opzet. Er is een cut na 36 holes en dan een cut na 54 holes waarna de beste 24 spelers doorgaan. Dan volgen er vijf ronden van 6-holes matchplay-partijen in de Shootout Sunday

Daan huizing bewaart goede herinneringen aan het toernooi, hij won in 2013 in Noord-Ierland. Er komen deze week zes Nederlanders aan de start. Natuurlijk Huizing, maar ook Reinier Saxton, Wil Besseling, Jurrian van der Vaart, Darius van Driel en Rowin Caron die een wildcard heeft gekregen.

Leaderboard

10 – 12 Gut Bissenmoor Classic , Golf & Country Club Gut Bissenmoor. Prijzengeld: € 30.000. Leaderboard

Aan de start in Duitsland verschijnen Maarten Bosch, Robbie van West, Dylan Boshart, Robin Kind, Michael Kraaij, Paul Berkhout, Fernand Osther, Jeroen Krietemeijer en Ruben van Uden.

11 – 13 Dutch Amateur Championship, Eindhovensche Golf

Lees hier meer.