Wat ontbreekt er op deze foto van hole 13?

Het (net niet) perfecte plaatje

Foto van de Week
5 april 2017 Redactie GOLF.NL
Iedere woensdag kiest de redactie van GOLF.NL uit het grote aanbod golffoto’s één plaat die opvalt vanwege de bijzondere compositie, de schoonheid of gewoon een foto waar een mooi, grappig of actueel verhaal bij hoort. Deze week kunnen we natuurlijk niet om de Masters heen: daarom een foto van hole 13 van Augusta National Golf Club.

Hole 13 van Augusta National Golf Club, een 466 meter lange par-5, behoort tot de meest gefotografeerde holes in de wereld. Foto’s van de hole zijn talloze keren verschenen in golftijdschriften en op websites. Waarom dan toch gekozen voor deze afgelopen maandag tijdens de eerste officiële oefenronde door fotobureau Getty Images gemaakte op het eerste oog weinig bijzondere foto? 

Kijk goed en probeer het verschil te zien met andere jaren. Wat ontbreekt er? Juist, de roze-wit-rode kleurenpracht van de azalea’s achter de green. Door extreem warme periodes in de afgelopen twee maanden en later een koudefront staan de azalea’s (alleen rond hole 13 staan er meer dan 1600) wat sneu bij. 

Het zal de machthebbers op Augusta National een doorn in het oog zijn. De Masters, het visitekaartje van de meest prestigieuze golfclub in de wereld, moet elk jaar het perfecte tv-plaatje opleveren. Het water voor de greens is blauwer dan blauw (dankzij toevoeging van kleurstof), het gras groener dan groen en perfect gemanicuurd en de azalea’s zijn groter, talrijker en bloeien uitbundiger dan waar ook. Maar dit jaar dus niet. 

Mythe

Nog altijd doet het hardnekkige verhaal de ronde dat Augusta National kan toveren met de azalea’s. Bij te koud weer zouden warme lampen en reusachtige föhns worden ingezet om de bloemen te laten bloeien in de week van de Masters. Een dreigende te vroege bloei bij warm weer zou met behulp van enorme aantallen ijsblokjes worden voorkomen. 

Die mythe stoppen we met deze foto van hole 13 voor eens en altijd in de potgrond. IJs heeft de neiging te smelten, vooral bij warm weer. Voor de ijsmassa die je nodig hebt om de bloei van tienduizenden azalea’s op Augusta National weken uit te stellen moet je waarschijnlijk naar de noordpool (zolang daar nog ijs ligt want als het zo door gaat met de opwarming van de aarde bloeien daar binnen niet al te lange tijd azalea’s…). 

Augusta National is vooral dankzij verkoop van tv-rechten en merchandise een steenrijke club met veel leden op machtige posities. Met Bill Gates en Warren Buffett, samen goed voor een geschat vermogen van 170 miljard dollar, staan twee van de rijkste mannen op aarde op de ledenlijst. Maar azalea’s dwingen te bloeien tijdens de Masters, nee, dat lukt zelfs de mannen in de groene blazers niet. Moeder natuur wikt en beschikt, zelfs op Augusta National. 

De weersverwachting voor de Masters was een week terug ook nog verre van florissant met heel veel regen. Maar iedere dag werd de voorspelling beter. De Masters 2017 gaat zonder bloeiende azalea’s net niet het perfecte plaatje bieden, maar zonnig, boeiend en heel erg mooi wordt het zeker. 

Het laatste nieuws over de Masters

Starttijden op europeantour.com.

De Masters op televisie: Ziggo en BBC.

}