The Dutch GEO
In blauwe polo: Niek Molenaar. Rechts van hem superintendent Niall Niall Richardson.
Beeld: Ronald Speijer

KLM Open-baan focust op groen beleid

9 september 2016 NGF
Op een van de grootste sporttoernooien in Nederland, het KLM Open, is golfbaan The Dutch in het zonnetje gezet. Uit handen van Jonathan Smith ontving Niek Molenaar, directeur van The Dutch, het internationaal erkende duurzaamheidscertificaat van de Golf Environment Organization (GEO).

The Dutch is de drieënzestigste baan in Nederland met het GEO-certificaat. De Nederlandse golfsport blijft hiermee internationaal koploper op het gebied van aandacht voor duurzaam beheer van golfbanen. 

Om de verantwoordelijkheid van de golfsport voor haar omgeving te nemen, doet de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) er alles aan om de golfclubs en golfbanen bewust en betrokken te houden voor de natuurwaarde op de 200 locaties in Nederland. Het streven is dan ook om alle golflocaties te hebben voorzien van een GEO-certificaat in het jaar 2020. 

Veel banen en greenkeepers zijn dagelijks bezig om in harmonie met de omgeving de golfbaan te onderhouden. Een van de speerpunten van duurzaam beheer is de uitvoering van de Green Deal Sportvelden, waarbij het gebruik van bestrijdingsmiddelen moet worden teruggedrongen naar een absoluut minimum.

KLM Open

Ook de organisatie van het KLM Open (TIG Sports) en de European Tour zijn bewust bezig met duurzaamheid. Locaties moeten voldoen aan hoge eisen. Toernooidirecteur Daan Slooter is vol lof over de Nederlandse ontwikkeling op de golfbanen: 'Het is heel mooi dat The Dutch is gecertificeerd door de Golf Environment Organization. Dat toont opnieuw aan dat duurzaamheid niet alleen een wens is voor enthousiaste golfers, maar ook voor een commerciële organisatie die daar een professioneel belang aan hecht.'

Zowel de European Tour als TIG Sports kiezen hun event-locaties uit op duurzaamheid, effectief gebruik, verantwoorde samenwerking met de lokale gemeenschap en landschap. Er wordt nog meer gekeken naar goede duurzame oplossingen voor energie, transport, afval en tijdelijke infrastructuur. Er zijn duidelijke richtlijnen opgesteld rondom het evenement die ten goede komen aan zowel het event als aan het milieu. 

Fredrik Lindgren, head of Corporate Responsibility & Sustainability bij de European Tour: 'Van enorme sportevents tot gezellige clubavonden, golf brengt mensen en natuur samen. Iedere locatie en ieder evenement geeft bezoekers de mogelijkheid om van de natuurrijkdom te genieten. Mede door onze evenementen bereiken én inspireren wij een grote groep mensen door lokaal en wereldwijde aandacht.'

Golfbaan The Dutch 

Mede door hoofdgreenkeeper Niall Richardson en zijn team behoort The Dutch vijf jaar na de opening tot een van de vele topbanen van Nederland. The Dutch laat zien dat het bieden van een zeer hoog kwaliteitsniveau en service level perfect kunnen samengaan met duurzaam beheer van clubhuis en golfbaan. Om deze reden heeft The Dutch het GEO-certificaat in juli 2016 met de nodige glans verkregen. Bij de laatste flora- en fauna-inventarisatie zijn meer dan 300 soorten aangetroffen, waaronder de steenuil die helemaal thuishoort in het Lingelandschap. 

Niek Molenaar, directeur van The Dutch: 'Wij streven continu naar een optimalisatie van de natuur- en milieukwaliteit, want ook golfbanen kunnen een belangrijke rol spelen in het behoud en de ontwikkeling van de natuur.'

GEO 

GEO (Golf Environment Organization) is een internationaal programma dat is ontwikkeld om behulpzaam te zijn bij een goed beheer. Banen die met betrekking tot natuurbeheer en milieuwetgeving aan een aantal criteria voldoen, ontvangen een kwaliteitscertificaat van GEO. Jonathan Smith, GEO Chief Executive: 'Het team van The Dutch kent een tomeloze inzet om op economische, ecologische en sociale waarde duurzaam te handelen. Het KLM Open is een geweldige gelegenheid om te demonstreren wat hun resultaten tot nu toe zijn en hiermee een goed voorbeeld voor een breed publiek.'


}