Ralph Miller was vorig jaar ook van de partij in het KLM Open, toen op de Kennemer.
Beeld: Golfsupport.nl

17 keer Oranje in de baan: wat kunnen we verwachten?

6 september 2016 Redactie GOLF.NL
Eerst waren het er vijftien, toen zestien en uiteindelijk kwam de teller zelfs op zeventien Nederlanders in het KLM Open. Joost Luiten is een verhaal apart, maar wat kunnen we van die andere landgenoten verwachten?
De 4 mannen van de Challenge Tour

Van de acht Nederlanders die dit jaar op de Challenge Tour spelen kiezen er vier voor het KLM Open en niet voor de Irish Challenge die gelijktijdig wordt gespeeld. Of dat een slimme keuze is met het oog op hun ranking op de Challenge Tour en mogelijke speelrechten in 2017, laten we maar even in het midden. Wat we niet in het midden kunnen laten is dat we niet al te veel hoop hebben op een topprestatie van dit viertal.

Maarten Lafeber. Voormalig winnaar van het KLM Open. Maar dat is wel dertien jaar geleden. Lafeber combineert spelen op de Challenge Tour met het bondscoachschap bij de NGF. Over die laatste job is het nog veel te vroeg om te oordelen, over de prestaties op de Challenge Tour kunnen we kort zijn: zwaar teleurstellend. Twaalf toernooien gespeeld, drie keer de cut gehaald en nummer 183 op de jaarranking.

Taco Remkes. Kreeg een wildcard vanwege prestaties in het verleden. Won in 2008 drie keer op de Challenge Tour. Razend knap maar ook acht jaar geleden. Remkes speelde dit jaar twaalf toernooien op de Challenge Tour, haalde vier keer het weekend en is nummer 135 op de jaarranglijst.

Wil Besseling. Het is hier al vaker gezegd: iedereen in het Nederlandse golfwereldje die denkt verstand van golf te hebben – en dat zijn er nogal wat – is ervan overtuigd dat Wil Besseling de golfkwaliteiten heeft om European Tour te spelen. Of en wanneer het ervan gaat komen? Dit seizoen verloopt met een 46ste plaats op de jaarranglijst niet eens zo heel slecht maar van Besseling mag je gewoon meer verwachten (lees top vijftien en promotie aan het eind van het jaar naar de European Tour).

Daan Huizing. Presteert van het drietal het minst slecht al mag je van de golfer uit Soest die in 2013 twee toernooien won op de Challenge Tour meer verwachten dan een 39ste plaats.

Het halen van de cut lijkt gezien de vorm alleen voor Huizing en Besseling realistisch. Als dat lukt is het leuk voor de portemonnee maar voor de ranking van de Challenge Tour… O nee, we zouden niets zeggen over de keuze KLM Open te spelen en niet de Challenge Tour in Ierland.

De andere 7 pro’s
Ralph Miller. Dit wordt al weer de dertiende keer dat de veertigjarige Miller meedoet in het Dutch Open. Won dit jaar met overmacht het Nationaal Open. Speelt, sinds hij de gedachte/droom/hoop heeft opgegeven om het als pro te redden op topniveau, beter dan ooit. Geeft les op de Lage Vuursche. Voor golfers die een lesje willen boeken bij Miller in het weekend van het KLM Open: wij achten de kans daarop klein. Waarom? Omdat we denken dat Miller dat weekend zelf moet golfen op The Dutch.

Thomas Merkx, David van den Dungen, Robbie van West, Michael Kraaij, Johannes Veerman en Maarten Bosch.
Voor dit zestal zou het halen van het weekend een topprestatie zijn. Johannes Veerman is de grote onbekende. Heeft zowel een Nederlands als een Amerikaans paspoort en kreeg een wildcard var toernooidirecteur Daan Slooter. Is dat verdiend? Veerman moet met plek 462 op de wereldranglijst qua ‘landgenoten’ alleen Joost Luiten en Darius van Driel voor zich dulden. En de 24-jarige Veerman is de leider van de jaarranglijst op de Asian Development Tour, het circuit onder de Asian Tour. Tijdens het KLM Open speelt Veerman onder de Nederlandse vlag. Als hij wint is hij voor altijd van ons.

De 5 amateurs
Rowin Caron, Vince van Veen, Lars van Meijel, Philip Bootsma en Peter Melching.
Voor amateurs is spelen in het KLM Open altijd prachtig. Niets te verliezen, geen geld maar wel een prachtige ervaring te verdienen. De cut halen zou het feest compleet maken.

Conclusie: weinig reden tot optimisme
Vorig jaar haalden alleen Joost Luiten en Wil Besseling de cut in het KLM Open. Maar in 2015 op de Kennemer kwamen slechts dertien Nederlanders aan de start. Dit jaar? Met drie van de zeventien Nederlanders in het weekend zouden we al redelijk tevreden zijn. De prestaties dit jaar van de Nederlandse golfers geven nu eenmaal weinig reden tot optimisme. Maar het is en blijft golf – heerlijk onvoorspelbaar – dus wie weet krijgt een van die zeventien landgenoten vleugels van het spelen voor eigen publiek op The Dutch.

Tekst: Gerard Louter
}