Holland 8: Weinig hoop op promotie

28 oktober 2016 Redactie GOLF.NL

Wat waren de acht  Nederlandse spelers op de Challenge Tour optimistisch aan het begin van het jaar. In een interview met GOLF.NL vroegen we Maarten Lafeber, Taco Remkes, Darius van Driel, Robin Kind, Wil Besseling, Jurrian van der Vaart, Reinier Saxton en Daan Huizing ieder afzonderlijk welke landgenoten zij aan het einde van het seizoen zagen promoveren naar de European Tour (een plek in de top vijftien van de jaarranglijst is daarvoor nodig).

Van de Holland 8 was Van der Vaart de enige die zichzelf niet zag promoveren (“Ik geloof echt in mezelf, maar ik krijg gezien mijn ranking minder speelkansen dan de anderen. Mede daarom denk ik dat ik een jaar extra nodig heb.”). De andere zeven noemden zichzelf en ze zagen minimaal één, soms twee en in het geval van Robin Kind (“Vier man halen het: Reinier, Wil, Taco en ikzelf.”) zelfs drie andere landgenoten promotie bewerkstelligen. De Challenge Tour 2016 zit er bijna op. Deze week de Ras Al Khaimah Golf Classic en een week later het slottoernooi, de NBO Golf Classic Grand Final in Oman, dan is het seizoen voorbij.

De kans dat er een Nederlander in de top vijftien van de Road to Oman, de jaarranglijst, eindigt, is vrijwel nihil. Drie van de acht Challenge Tour-spelers zijn al uitgespeeld. Robin Kind, Maarten Lafeber en Taco Remkes presteerden zo slecht dat zij te laag in de rankings staan om de laatste lucratieve toernooien te mogen spelen. De vijf anderen komen nog wel in actie. Met topnoteringen in de afsluitende twee toernooien is promotie in theorie nog haalbaar maar gezien de recente resultaten en het vertoonde spel is voor optimisme eigenlijk geen enkele plaats.

Reinier Saxton

Road to Oman: 26

Prijzengeld: € 58.869

Beste resultaat: 3 (Kazachstan Open)

Saxton heeft als hoogst geklasseerde Nederlander nog de beste papieren om op de valreep de top vijftien in te gaan. Met een derde plaats begin deze maand in het Kazachstan Open maakte Saxton een flinke sprong op de jaarranglijst. Een week later kreeg Saxton een gouden kans in het door noodweer geteisterde Hainan Open. In het tot 36 holes ingekorte toernooi ging hij na 18 holes aan de leiding. Een tweede ronde in 75 slagen deed de 28-jarige zoon van golfpro Jonas Saxton terugvallen naar een teleurstellende 28ste plaats. Afgelopen week in het Foshan Open besloot Saxton met een fraaie ronde 66 maar een topnotering zat er na de eerste drie matige ronden al niet meer in. Saxton heeft de kwaliteiten maar het is allemaal te wisselvallig. Zijn achterstand op de huidige nummer vijftien in de Road to Oman is ruim 26.000 euro. Niet onoverbrugbaar want de eerste prijs deze week in Ras Al Khaimah is 45.000 euro en dan komt dus ook nog het slottoernooi in Oman. Die wisselvalligheid er uit, dan kan het op de valreep misschien toch nog goedkomen.

Darius van Driel

Road to Oman: 34

Prijzengeld: € 50.098

Beste resultaat: 2 (Finnish Challenge)

In dit niet al te vrolijk stemmende artikel verdient Darius van Driel een compliment. Hij promoveerde vorig jaar via de Alps Tour naar de Challenge Tour en de 27-jarige golfer houdt zich in zijn debuutjaar keurig staande. Na de tweede plaats in de Finnish Challenge en een zesde plaats in de Rolex Trophy een week later, leek meteen doorstromen naar de European Tour zelfs haalbaar. Helaas sloeg Van Driel in de daaropvolgende zes toernooien nog geen tienduizend euro bij elkaar, te weinig om zich bovenin de Road to Oman te handhaven. Voor Van Driel is een extra jaar op de Challenge Tour natuurlijk helemaal geen schande en misschien zelfs wel beter. Hij kan de laatste twee toernooien vrijuit spelen en wellicht dat er juist daarom nog een topresultaat in zit.

Jurrian van der Vaart

Road to Oman: 38

Prijzengeld: € 50.098

Beste resultaat: 2 (Made in Denmark Challenge)

Jurrian van der Vaart werd begin juli tweede in de Made in Denmark Challenge. Daarvoor was hij al negende in de KPMG Trophy en vierde in het Montecchia Open. De golfer die als enige van de Holland 8 zei dat hij niet zou gaan promoveren, stond zowaar in de top vijftien van de Road to Oman. Het idee dat hij in 2017 misschien wel tussen de grote mannen zou staan op de European Tour lijkt een verlammend effect te hebben gehad op de dertigjarige Van der Vaart. Na die fraaie tweede plaats in Denemarken haalde hij in tien toernooien drie keer de cut en voegde een schamele vijfduizend euro toe aan zijn seizoenstotaal. Er echt in geloven dat hij de European Tour kan halen, zou wonderen kunnen doen.

Daan Huizing

Road to Oman: 42

Prijzengeld: € 42.893

Beste resultaat: 4 (Najeti Open en Bridgestone Challenge)

Zo glorieus als Daan Huizing zich in 2013 met twee overwinningen op de Challenge Tour naar de European Tour speelde, zo moeizaam is het daarna gegaan. Het meteen verliezen van zijn speelrecht op de European Tour in 2014 was natuurlijk geen schande, dat overkomt heel veel promovendi. In 2015 kwam de 26-jarige golfer uit Soest met een 25ste plaats nog redelijk in de buurt van de top vijftien. Dat lijkt er dit jaar niet in te zitten voor Huizing. Met negen gemiste cuts en te weinig uitschieters naar boven beleeft hij een teleurstellend seizoen.

Wil Besseling

Road to Oman: 63

Prijzengeld: € 28.314

Beste resultaat: 6 (Northern Ireland Open)

Eindigden we het bovenstaande stukje over Daan Huizing met hij beleeft een teleurstellend seizoen, bij Wil Besseling moeten we er helaas een uitermate teleurstellend seizoen van maken. Vraag het een handjevol Nederlandse golfkenners en allemaal zullen ze zeggen dat de Noord-Hollander eigenlijk alles in huis heeft om European Tour te spelen. Fysiek ijzersterk, lang van de tee, precies wat je nodig hebt als moderne Tourspeler. Met een keurige 28ste plaats in het KLM Open op The Dutch liet Besseling maar weer eens zien over veel kwaliteiten te beschikken. Vooral daarom is de huidige 63ste plaats in de Road to Oman zo somber stemmend. Aan het slottoernooi in Oman mag alleen de top 45 meedoen. Daar zit de inmiddels toch al weer dertig jaar oude Besseling een kleine veertienduizend euro vandaan. Hij zal deze week in het emiraat Ras Al Khaimah minimaal vierde moeten worden om zich voor het slottoernooi in Oman te kunnen kwalificeren.

Taco Remkes

Road to Oman: 130

Prijzengeld: € 7.437

Beste resultaat: 21 (Scottish Challenge)

In 2008 won Taco Remkes drie toernooien op de Challenge Tour, Battlefield promotion, meteen door naar de European Tour. Op dat niveau kon Remkes in 2009 geen potten breken. De jaren erna worstelde de Amsterdammer met rugblessures/herniaoperaties en bleven de resultaten uit. Vorig jaar was er opeens nog wel een knappe tweede plaats in de KPMG Trophy in België, van zo’n positieve uitschieter is het dit jaar niet gekomen. In dertien toernooien haalde Remkes maar vijf keer de cut en als hij wel het weekend haalde, zat een top-twintigplaats er geen enkele keer in. Inmiddels is Remkes 31 jaar maar van opgeven wil hij nog niet weten (zie kader Hopen op de Qualifying School).

Maarten Lafeber

Road to Oman: 133

Prijzengeld: € 6.912

Beste resultaat: 31 (Kazachstan Open)

Bij beste resultaat 31ste Kazachstan Open invullen, het zegt alles over het seizoen van Maarten Lafeber. We hadden ook 66ste KLM Open kunnen invullen want in dat toernooi haalde Lafeber, die zijn tijd verdeeld tussen bondscoach zijn bij de NGF en spelen op de Challenge Tour, het weekend. De winnaar van het KLM Open 2003 is 41 jaar maar van stoppen en al zijn tijd besteden aan het op een hoger plan krijgen van het Nederlandse topgolf, gaat het voorlopig nog niet komen. “Ik heb nog veel te veel plezier in zelf spelen.” Ook dus als de resultaten tamelijk bedroevend zijn.

Robin Kind

Road to Oman: 187

Prijzengeld: € 2.699

Beste resultaat: 13 (Challenge de Espana)

Negentien toernooien spelen en twee keer de cut halen, het seizoen van Robin Kind op de Challenge Tour in een notendop. Tot overmaat van ramp strandde de 25-jarige Hagenaar enkele weken terug ook al in de first stage van de Qualifying School. Kind, die in augustus 2015 nog tekende voor een ronde 59 op de ProGolfTour, zal zich in 2017 moeten terug knokken via de lagere circuits. Gelukkig is de Hagenaar een ras-optimist. Want het was ten slotte Kind die begin dit jaar in dat interview met GOLF.Nl zei: “Vier man promoveren naar de European Tour, Reinier, Wil, Taco en ikzelf…”

Qualifying School

De kans dat een Nederlander zich via de Challenge Tour in 2017 bij Joost Luiten op de European Tour voegt, is dus uiterst klein. Gelukkig is er altijd nog de Qualifying School. De zesdaagse finale is van 12 tot en met 17 november op PGA Catalunya bij Girona. De top 25 van dat toernooi verdient speelrecht voor de European Tour. Iedereen die in de top 45 eindigt van de Road to Oman mag rechtstreeks naar die finale op PGA Catalunya. Taco Remkes, die in tegenstelling tot Robin Kind wel first stage van de Q-School overleefde, moet net als Maarten Lafeber eerst nog second stage zien te overleven. Ook de Nederlanders Michael Kraaij, Jeroen Krietemeijer, Lars van Meijel en Nicholas Smits hebben first stage gehaald. Second stage wordt van 4 tot en met 7 november gespeeld op vier verschillende banen in Spanje.  


* Dit artikel is ook verschenen in de GOLF.NL Weekly van deze week  

}