Joost Luiten
Joost Luiten
Beeld: Getty Images

Luiten en Van Driel 22ste na eerste dag World Cup

24 november 2016 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten en Darius van Driel zijn de World Cup of Golf in Melbourne begonnen met een ronde 75 (+3). Team Nederland staat daarmee op de gedeeld 22ste plaats.

Kingston Heath Golf Club in Australië, alom beschouwd als een van de mooiste golfbanen in de wereld, beet op donderdag van zich af met een verraderlijke wind waar Nederland op de eerste negen moeilijk grip op kreeg. 

Met bogeys op 1, 4, 5 en 7 verloren Luiten en Van Driel in de foursome flink wat slagen. Op de tweede negen wist Team Nederland wel de bogeys van de kaart te houden. Luiten en Van Driel begonnen de tweede helft goed met een birdie op de par-4 tiende en noteerden in het restant enkel parren om het uiteindelijke gat met de leiders te beperken tot zes slagen.

‘Liepen achter de feiten aan’

‘We hadden helaas een hele slechte start en liepen vanaf het begin eigenlijk achter de feiten aan’, zei Luiten na afloop vanuit Melbourne.

‘Ik sloeg vandaag af op 1 en alle oneven holes. Helaas beginnen we met bogey en op de 4de kwamen we links onder een struik te liggen en moesten we helaas ook een bogey noteren. Op 5 maken we ook bogey door een 3-putt, en voordat we het wisten stonden we 3 boven par.’

‘Na nog een bogey op 7 gingen we beter spelen en kwamen we niet meer in de problemen, ook al stond er flink wat wind. Op 10 maken we onze enige birdie nadat ik mijn wedge op 2 meter sla en Darius de putt holede. Darius mist op 16 van vier meter voor birdie en ik doe hetzelfde op 17. Helaas kregen we voor ons gevoel heel weinig vandaag. De start was zonde, want daar laten we gewoon te veel liggen’, aldus Luiten. (Kijk voor een uitgebreidere reactie op joostluiten.com)

‘Ik heb Joost flink aan het werk gezet’, zei partner Darius van Driel over zijn debuut in de World Cup of Golf, veruit het grootste podium waarop de 27-jarige Challenge Tour speler tot nu toe in zijn carrière in actie kwam.

‘Het is zeker een tijd geleden dat ik een foursome heb gespeeld en er waren ook wel wat zenuwen. Ik mis een paar keer gewoon de vlaggen aan de verkeerde kant en dat is dodelijk op deze baan, zeker in in een foursome. We spelen niet heel veel slechter dan de Chinezen (Ashun Wu en Haotong Li gingen rond in 70 (-2), red.), maar zij kwamen elke keer goed weg.’

‘Soms merk dat ik nog aan het kijken ben naar hoe die andere gasten hier aan het slaan zijn, terwijl ik gewoon met m'n eigen spel bezig moet zijn. Als zo'n Adam Scott voor je op de range ballen staat te slaan, dan kijk je toch wel even op. Je ziet ook dat Joost echt nog wel een paar niveaus beter is. Er wordt soms weleens gezegd dat Joost niet goed is in chippen, maar dat is onzin want dat is hij zeker wel. Het is voor mij heel leerzaam om deze week met hem door te brengen. Er zijn een hoop dingen die hij heeft geleerd in de tijd dat hij European Tour speelt. Die dingen kan ik van hem overnemen. Morgen spelen we met Nieuw-Zeeland (22:56 donderdagavond in NL, red.). Als we kunnen zorgen dat we met Australië in de flight komen wordt het helemaal mooi’, aldus Van Driel.

Spanje (-3) aan de leiding

Het leek er lang op dat geen enkel team (van de 28) een ronde in de 60 zou binnenbrengen. Rafa Cabrera Bello (spelend met John Rahm) uit Spanje dacht daar anders over en holede op de 18de een putt van zo'n vijf meter voor een birdie en een 69 (-3). Spanje (-3) wordt gevolgd door Amerika, Frankrijk en de speelpartners van Nederland in de eerste ronde: China.

Vrijdag is de spelvorm fourballs, zaterdag weer foursomes, zondag fourballs. Met 8 miljoen dollar is de prijzenpot op Kingston Heath goed gevuld. Een laatste (28ste) plaats levert voor beide spelers nog een cheque op van 28 duizend dollar. De winnaars krijgen ieder meer dan 1 miljoen dollar.

Vorige week werd Luiten 14de in Dubai en 15de in de eindstand van de Race to Dubai. Van Driel had een paar dagen rust na de Final Stage van Q School waarin hij tekort kwam voor een kaart voor de European Tour in 2017. Volgende week speelt Van Driel wel het Australian PGA, een kleiner toernooi van de European Tour in Gold Coast. 

Leaderboard.

Hoogtepunten dag 1:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}