Golf Tijd

Boekbespreking: Golf Tijd

22 maart 2016 Redactie GOLF.NL
Er verschijnen maar weinig golfboeken van Nederlandse auteurs, maar gelukkig heeft sporthistoricus Albert Bloemendaal weer naar de pen gegrepen. Zijn boek Golf Tijd is een leuke reeks losse verhalen over interessante historische golfgebeurtenissen en -persoonlijkheden.

‘Verhalen en vertellingen uit een vroegere en vroege golftijd’ is de ondertitel van het boek van Albert Bloemendaal, een waar liefhebber van golf die vroeger als docent sportgeschiedenis verbonden was aan de Saxion Sport Hogeschool.

Vrees niet voor saaie, droge verhalen; dit boek gaat in sneltreinvaart door de golfgeschiedenis, aan de hand van anekdotes en de daden van boeiende golfers en golfsters.

Bloemendaal behandelt zaken als de golfregels, caddies en caddiemasters en het begin van golf in Nederland. Het leukst zijn de portretten van belangrijke of spraakmakende golfsters en golfers. Het boek sluit af met 'bijzondere verhalen', bijvoorbeeld over Hitlers golfwedstrijd die gekoppeld was aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn en golf tijdens het Ardennenoffensief in 1944.

Het boek is een poging van Bloemendaal om golfers van nu wat kennis en belangstelling bij te brengen voor die mooie vroege golftijd. Dat moet gaan lukken. Golf Tijd is een leuk en inspirerend boek voor beginners, maar ook echte kenners zullen er nog van alles in lezen wat ze nog niet weten.

Om een idee van de stijl te krijgen volgt hier een voorbeeld van een stuk uit het hoofdstuk over Moe Norman, de Canadese autist die altijd recht sloeg:

‘Wedden was een deel van zijn leven. Zijn meest bekende weddenschap was dat hij voorspelde het baanrecord te kunnen breken van een baan die hij nog nooit had gespeeld. Zeventien keer won hij zo’n weddenschap. Een andere maal vroeg hij de professional met wie hij een oefenronde speelde hoe de voor hem onbekende hole normaal gespeeld werd. “Drive and nine-iron”, zei die. Moe sloeg met een ijzer-negen af, sloeg met zijn driver van de fairway om met één putt een birdie te maken.

Onconventioneel was zijn gedrag zonder twijfel. Eens in een matchplaytoernooi zag het publiek zijn bal voor dood bij de pin vallen, terwijl hij al dormie was op de 16de. Hij hoefde dus niet eens uit te holen want dat was een absolute gimme. Moe liep naar zijn bal op de green, mepte hem in de bunker, sloeg hem er weer uit, weer dood bij de pin. Hij holede alsnog voor een half en de winst want zijn verbouwereerde tegenspeler maakte een drie-putt.’

Zo zijn er meer prachtige verhalen over prachtige golffiguren. 

Het boekje van 188 pagina’s is in een kleine oplage verschenen en kost 17,95 euro. Voor bestellingen, mail albloem28@gmail.com.

Albert Bloemendaal schreef eerder samen met Pius Muskens het boek De beginjaren van de golfsport in Nederland. Dit boek uit 2014 behandelt alle vooroorlogse clubs en is te bestellen op golfboeken.nl.

 

}