Richard op Golfclub Millstätter See in Oostenrijk
Richard op Golfclub Millstätter See in Oostenrijk
Richard Verloop (rechts) na zijn GVB-examen, met golfpro Michael John de Moor

Handicapranking: 'Een fascinerend spel met heel veel uitdaging'

15 juli 2016 Redactie GOLF.NL
Richard Verloop reageerde op de rubriek Handicapranking in GOLF.NL Weekly. De docent lichamelijke opvoeding dacht dat hij pas na zijn pensioen zou gaan golfen maar het is anders gelopen.

Richard was bij de laatste update van de GOLF.NL Handicapranking ...

  • nummer 53015 van Nederland (ruim 386.000 spelers)
  • nummer 10868 van Zuid-Holland (ruim 80.000 spelers)
  • nummer 74 van Katwijk (581 spelers)
  • nummer 69 van GC Vijf Margen
  • nummer 353 van de 3078 35-jarigen

Zijn verhaal:

“Graag reageer ik op de oproep in GOLF.NL Weekly over bijzondere handicapprestaties. Niet dat ik mijn prestatie nou zo geweldig vind, maar de weg er naar toe is denk ik wel een leuk verhaal.

Mijn naam is Richard Verloop, ik ben docent lichamelijk opvoeding en 35 jaar oud. Al jaren golfen wij met onze sportklassen bij Golfcentrum Noordwijk. Ik kom daar met veel plezier en deed altijd met de leerlingen mee. Een balletje slaan van de driving range ging me dus best aardig af.

"Voor de toekomst hoop ik dat steeds meer twintigers en dertigers ontdekken hoe leuk golf is want het blijft helaas een grijze bedoening op veel golfbanen en dat vind ik jammer!"

Twee jaar terug zei de pro daar dat het echt eens tijd was om het GVB (handicap 54) te gaan halen. Ik moest lachen en zei dat ik dat wel zou doen als ik met pensioen zou gaan. Ik dacht: ‘Golf is leuk maar toch echt meer een sport voor ouderen met te veel tijd en te veel geld.’ Daarnaast besteed ik mijn vrije tijd en mijn geld aan racefietsen, mountainbiken en kitesurfen. Kortom geen tijd en geen geld om er nog een hobby bij te nemen. 

De pro moest lachen en snapte het wel. Ze zei wel: ‘Wacht maar af, als je eenmaal begint dan ga je er zeker mee door.’

In de zomer van 2014 deed het Golfcentrum ons (de docenten L.O. van onze school) een mooie aanbieding om handicap 54 te gaan halen. Toen heb ik het toch maar gedaan.

Na een succesvol examen heb ik in 2014 nog een paar keer gegolfd. In mei 2015 heb ik een abonnement genomen bij Golfcentrum Noordwijk (een range met een 9-holes par-3 baan). Ik kocht een setje op marktplaats.nl en ben lekker gaan spelen.

Verslaving was een feit

Mijn handicap stond toen op ongeveer 48. Die zomer ben ik steeds meer gaan spelen en was de verslaving aan het spelletje een feit. Van mei tot december 2015 heb ik 60 rondjes gespeeld bij het Golfcentrum en heb ik geprobeerd om zo vaak als mogelijk een grote baan te spelen. Dit jaar heb ik weer een jaarkaart genomen en m’n handicap stond na één jaar echt spelen op 22,3.

De doelstelling voor 2016 is eindigen rond de hcp 17. Inmiddels ben ik zeker drie keer per week aan het trainen, heb ik een nieuwe set aangeschaft, is de zomervakantie geboekt bij een golfbaan en probeer ik twee tot drie keer per maand een grote baan te spelen.

"Ik kijk tegenwoordig eerder of het mooi weer wordt om te gaan golfen dan of de wind hard genoeg is om te gaan kiten."

De pro op het golfcentrum lacht zich vaak een ongeluk als ze mij ziet. Ik had immers tegen haar gezegd dat ik wel zou gaan golfen als ik met pensioen zou gaan. En zie nu, ik kijk tegenwoordig eerder of het mooi weer wordt om te gaan golfen dan of de wind hard genoeg is om te gaan kiten. Ze gebruikt mijn verhaal vaak als voorbeeld als er groepen komen voor clinics of andere lessen. 

Het golfvirus heeft me dus aardig te pakken. Ik vind het echt een fascinerend spel met heel veel uitdaging. Voor de toekomst hoop ik dat steeds meer twintigers en dertigers ontdekken hoe leuk golf is want het blijft helaas een grijze bedoening op veel golfbanen en dat vind ik jammer!

Golfvakantie

De handicap staat nu op 20,4. Ik doe het op zich niet heel slim want ik vind het leuk om verschillende banen te spelen, dus ik ben weinig op banen waar ik al eerder geweest ben. Elke keer een nieuwe baan, dus geen kennis over hoe de baan loopt. In de afgelopen weken ben ik geweest op Bentwoud, BurgGolf Zoetermeer, Ockenburg en De Hooge Rotterdamsche.

Op dit moment ben ik met vakantie in Oostenrijk. Een familiepark geboekt met uiteraard golfbanen in de buurt! Volgende week gaan we naar Italië en daar wil ik op onder meer de Dolimiti Golf Club spelen. In de eerste week van augustus ga ik met twee vrienden naar de Ardennen, we willen daar Five Nations en Durbuy bezoeken. Kortom nog steeds druk met golf bezig, en genoeg moois in het vooruitzicht.”

Richard Verloop

Benieuwd hoeveelste jij bent van het land, je gemeente of club? Check je positie in de GOLF.NL Handicapranking.
GOLF.NL besteedt geregeld aandacht aan de Handicapranking. We schrijven over snelle stijgers, clubs met veel lage handicappers of de beste spelers in een bepaalde leeftijdscategorie. Hiervoor kijken we naar de Handicapranking, maar we horen het ook graag van golfers zelf. Lever jij op handicapgebied een bijzondere prestatie? Laat het ons weten via mail (redactie@golf.nl).


}