Thomas Björn
Thomas Björn: veel Ryder Cup ervaring
Beeld: Golfsupport.nl

Update: Thomas Björn nieuwe Ryder Cup captain

9 december 2016 Redactie GOLF.NL
De European Tour heeft bekendgemaakt dat Thomas Björn de nieuwe Europese Ryder Cup captain is. GOLF.NL vroeg Joost Luiten om een reactie.

Update 9 december: Reactie van Joost Luiten

Het werd maandag al gemeld in een artikel op golfdigest.com en het is dinsdag officieel bekendgemaakt: Thomas Björn is de Europese captain van het team dat in 2018 tegen Amerika strijdt. 

De Deen Björn is 45 jaar oud en heeft op de European Tour 15 zeges geboekt. Hij werd twee keer tweede in het Brits Open. Hij heeft als speler drie keer meegedaan aan de Ryder Cup, in 1997, 2002 en 2014. In die jaren won Europa het tweejaarlijkse duel. 

Joost Luiten vindt de benoeming een goede zet:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Björn was in 1997 de eerste Deense speler die Europa vertegenwoordigde, hij is nu de eerste Deense (en Scandinavische) captain.

Hij was al vier keer assistent-captain, in 2004, 2010, 2012 en ook dit jaar toen Europa op Hazeltine in de VS verloor van de Amerikanen. Als voorzitter van de Tournament Committee sinds 2007 heeft hij al jaren een belangrijke rol in de European Tour. Hij neemt nu afscheid van die functie.

De Europese captain wordt tweejaarlijks aangewezen door een klein gezelschap van de European Tour. In dit geval waren het de drie meest recente Ryder Cup captains (Darren Clarke, Paul McGinley en José Maria Olazabal), European Tour baas Keith Pelley en Tournament Committee lid Henrik Stenson.

Paul Lawrie was volgens verschillende bronnen een andere speler die kandidaat was voor de rol van captain, maar daarover zijn geen officiële mededelingen gedaan.

De Ryder Cup van 2018 wordt gespeeld van 28 tot 30 september op Le Golf National nabij Paris. Björn heeft op die baan 14 keer meegedaan aan het Frans Open.

Bekijk hieronder een reactie van de nieuwe captain:

Tweets en video:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

}