Het ongelijk van NOC*NSF

13 augustus 2016
Aanstaande donderdag begint het olympisch golftoernooi voor de vrouwen. Christel Boeljon voldeed niet aan de eis van NOC*NSF - top-100 wereldranglijst - en is er niet bij. Het mannentoernooi bewijst het ongelijk van NOC*NSF.

Marcus Fraser, die aan kop ging na twee ronden in het olympisch golftoernooi voor de mannen, staat op de negentigste plaats van de wereldranglijst. Stel dat Fraser niet de Australische maar de Nederlandse nationaliteit had gehad, dan zou hij zich nog net hebben gekwalificeerd voor Rio. Sportkoepel NOC*NSF stelt als aanvullende eis voor het uitzenden van Nederlandse golfers naar de Spelen een plek in de top-36 van de 'schone' olympische lijst van de International Golf Federation en een plek in de top-100 van de wereldranglijst. 

Anne van Dam voldeed wel aan de kwalificatie-eisen van de International Golf Federation maar niet aan de twee aanvullende eisen van NOC*NSF. Christel Boeljon stond wel in de top-36 van de IGF-lijst maar de beste golfster van Nederland stond op de deadline van 12 juli 121ste op de wereldranglijst. Ook geen Rio dus voor de teleurgestelde Boeljon die haar onvrede uitte over de eis van NOC*NSF. Collega-speelsters op de LPGA Tour vielen haar massaal bij en veel anders golfers (mannen en vrouwen), vinden een top-100 eis onterecht 'want in golf worden toernooien geregeld gewonnen door spelers die ver buiten de top-100 van de wereld staan'.

Medaille

NOC*NSF stuurt alleen sporters naar de Spelen als er een reële kans is op een medaille. De stand na twee ronden olympisch golf bij de mannen was veelzeggend. Vijf spelers in de top-10 na 36 holes en dus zeer kansrijk voor een medaille staan buiten de top-100 van de wereld.


Gedeeld 4e Grégory Bourdy, 107 wereldranglijst

Gedeeld 6e  Graham Delaet, 145 wereldranglijst

Gedeeld 9e Alex Cejka, 119 wereldranglijst

Gedeeld 9e Pan C.T, 203 wereldranglijst

Gedeeld 9e Seamus Power, 295 wereldranglijst


Natuurlijk zijn er bij de mannen flink wat afzeggers uit de top-100 van de wereld, maar dan nog zou NOC*NSF moeten inzien dat in golf een top-100 eis wel heel erg streng is. Zal de sportkoepel voor Tokyo 2020 als golf weer op het olympisch programma staat de criteria aanpassen?


Gerard Louter, hoofdredacteur GOLF.NL Weekly.


Kijk hier naar een reactie van NGF-bestuurslid Liz Weima.