Turfvaert
Golfpark de Turfvaert

Eerste lustrum voor De Turfvaert

29 mei 2015 Redactie GOLF.NL
Op zaterdag 6 juni 2015 vieren Golfpark De Turfvaert en de Rijsbergse Golfclub De Turfvaert het eerste lustrum.

Op 20 mei 2010 werd de baan aan het Zwart Moerken 12 in Rijsbergen geopend en sloegen de eerste leden af. Nu telt de vereniging 850 leden.

Ad Jacobs, de eigenaar van het golfpark, en het bestuur van de golfvereniging hebben in de loop der jaren volgens eigen zeggen gestalte gegeven aan een uitstekende samenwerking waarbij commercie en verenigingsbelang hand in hand gaan.

In 2001 sloegen Johan Goos, Ad Jacobs en René Jacobs de handen ineen toen het idee werd geboren een golfpark op te richten in Rijsbergen. De drie heren raakten verzeild in een mallemolen van aankoop en ruil van gronden en talloze procedures, regelgevingen en voorschriften van overheidswege. De stapel onderzoeksrapporten op het gebied van milieu, waterschap, provinciale en gemeentelijke belangen en prognoses groeide tot wel een meter hoog. Eind 2008 werd het groene licht gegeven en in januari 2009 begon het grondwerk.

Oorspronkelijke natuur

Het behoud van het natuurlijke karakter van de landerijen was voor de initiatiefnemers een must. Ad Jacobs vond in architect Frank Pont, die toen overigens nog niet eerder een 18-holes golfbaan had ontworpen, een man met veel respect voor de natuur. Bijgestaan door natuurkenner Ronald Buiting creëerde Pont een golfbaan die aansloot bij de natuurlijke omgeving.

‘Zij durfden daarbij ook out of box te denken', zeggen de initiatiefnemers. ‘Daaraan dankt de baan de waterpartijen, het gebruik van de bestaande bomen en de natuurlijke vorm van de bunkers. Met name dat laatste deed de NGF in eerste instantie de wenkbrauwen fronsen. Frank Pont koos namelijk voor onregelmatige vormen zonder glad geschoren randen. Inmiddels is deze manier van aanleg ook bij andere banen toegepast.’

Geen nieuwbouw

Hoewel in het oorspronkelijke plan nieuwbouw was voorzien, is later besloten om de bestaande woning en stallen in de oorspronkelijke staat te herstellen en geschikt te maken als accommodatie.

Het clubgebouw beschikt over vergader- en ontvangstruimten en een groot, deels overkapt terras met uitzicht op de baan. De Turfvaert is ook toegankelijk voor wandelaars en fietsers.

Een zachte G

Uitgangspunt van De Turfvaert was en is ‘een samengaan van ontspanning en prestatie in een gezellige en gemoedelijke ambiance: de zachte G.’ Een ander doel is een combinatie van een goed onderhouden en aantrekkelijke baan met een gedegen beginnersopleiding en een goed opgezette jeugdafdeling.

Lustrumfeest

Op zaterdag 6 juni staat het Golfpark de hele dag in het teken van het lustrum. Er is in de ochtend een jubileumwedstrijd voor de leden. De middag is ingeruimd voor een activiteitenmarkt waar voor leden en bezoekers - iedereen is welkom - van alles valt te beleven. De middag wordt afgesloten met een golftrickshow van golfpro Mike Reynolds. Zowel de activiteitenmarkt als de trickshow zijn vrij toegankelijk.

’s Avonds is er een lustrumfeest voor leden en hun partners.

Informatie: deturfvaert.nl.

Lees meer over

Banen Clubs