Danny Willet versloeg vorig jaar Ross Fisher en Luke Donald in de laatste ronde van de Nedbank Golf Challenge.
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 49

2 december 2015 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de toernooien deze week.

3-6 december European Tour: Nedbank Golf Challenge, Gary Player CC, Sun City, Zuid-Afrika

Traditiegetrouw staat er in de week van Sinterklaas een tweetal wedstrijden op het programma waar een klein spelersveld strijd om een ruim gevulde prijzenpot. Op de European Tour is het de Nedbank Golf Challenge in Sun City. Op de baan van Gary Player CC verdeelt een 30-koppig veld 6,5 miljoen dollar.

Trevor Immelman was in 2007 de laatste Zuid-Afrikaanse winnaar. De winnaar van vorige week, de in topvorm verkerende Charl Schwartzl, kan daar verandering in brengen. Titelverdediger is Danny Willett. Met zijn zege gaf hij zichzelf een droomstart en stond hij in het afgelopen seizoen niet lager dan tweede in de Race to Dubai en won hij uiteindelijk het zilver achter Rory McIlroy.

Sponsor Nedbank heeft het contract met drie jaar verlengd en het toernooi wordt dit seizoen nogmaals gespeeld en maakt dan deel uit van de Final Series, die dit seizoen uit drie toernooien zal bestaan in plaats van uit vier.

Joost Luiten speelt niet en komt volgende week weer in actie, om precies te zijn in het Thailand Golf Championship (10 t/m 13 december).

Prijzengeld: $ 6.500.000. TV: vier dagen live op Ziggo Sport Golf.

Leaderboard (vanaf donderdag)


3-6 december European Tour: Australian PGA Championship, RACV Royal Pines Resort, Queensland, Australië

Niet één maar twee toernooien op de European Tour deze week. Het Australian PGA Championship is dit jaar voor het eerst een co-sanctioned toernooi van de European Tour.

De baan van het RACV Royal Pines Resort, op steenworp afstand van surfersparadijs Gold Coast, vormt het strijdtoneel.

Brandt Snedeker is met zijn 38ste plaats op de wereldranglijst de hoogst gerankte speler in het veld en zal moeten afrekenen met een klein leger Australische spelers, onder wie Peter Senior, de 56-jarige verrassende winnaar van de Australian Masters, titelverdediger Brett Rumford en John Senden.

David Lingmerth speelt voor het eerst een toernooi als lid van de European Tour. De Zweed, die dit jaar het Memorial Tournament (beter bekend als het toernooi van Jack Nicklaus) won in een play-off van Justin Rose, gaat voor een plek in het Ryder Cup-team van Darren Clarke in 2016. ‘Als kind was het altijd een hoogtepunt als de Ryder Cup werd gespeeld. Mocht ik het halen, dan is het mooi, zo niet, dan heb ik het tenminste geprobeerd.’

Prijzengeld: AUS $ 1.750.000. TV: vier dagen live op Ziggo Sport Golf.

Leaderboard (vanaf woensdagavond)

3-6 december PGA Tour: Hero World Challenge, Albany, New Providence, Bahamas

Het veld in Sun City is klein, maar op de PGA Tour kan het nog kleiner (en gekker). Niet meer dan 18 (!) spelers mogen in de Hero World Challenge 3,5 miljoen dollar verdelen. De locatie is ook niet slecht: Albany, een prachtige baan op de Bahamas. 

Gastheer Tiger Woods ontvangt zes top-10-spelers en gaf dinsdag een persconferentie over zijn toekomst, nu (na een nieuwe rugoperatie) een terugkeer op het hoogste niveau steeds onwaarschijnlijker wordt. Hij zei dat hij erg goed is geworden in videospelletjes en vooral graag weer wil voetballen met zijn kinderen, en van daaruit wel verder ziet. 'Waar het licht is aan het eind van de tunnel? Ik weet het niet', aldus een somber gestemde Woods.

Jordan Spieth deklasseerde vorig jaar het veld en won met tien slagen verschil. Vorige week speelde dé speler van 2015 nog in Australië maar hij zal, met of zonder jetlag, zijn titel netjes verdedigen. Na deze week neemt de speler vrij tot begin januari. ‘Ik heb dit jaar nog niet zo’n lange rustperiode gehad, dus ik kijk ernaar uit.’

Prijzengeld: $ 3.500.000. TV: vier dagen live op Ziggo Sport Golf.
Leaderboard

2-6 december, Final Qualifying School LPGA Tour, Jones en Hills Course, LPGA International, Daytona Beach, Florida 

Dewi-Claire Schreefel doet mee. Op basis van haar seizoen 2015 mag ze in 2016 zo'n acht wedstrijden spelen. Ze probeert een betere kaart te veroveren.

Er verschijnen 157 spelers aan de start. De top-20 (niet 'plus ties') aan het eind van het kwalificatietoernooi verovert een goede kaart voor het seizoen 2016 (categorie 12). De spelers op de 21ste tot 45ste plaats (plus ties) winnen een kaart in de categorie 17 (een deelkaart die goed is voor ongeveer 12 toernooien).

Scores.

}