Beeld: Martijn Cornelissen
Beginnen met golf

Handicap 54 in een dag: kan dat?

Beeld: Martijn Cornelissen
Handicap 54 in één weekend gegarandeerd! Je ziet dit soort teksten vaak in advertenties, maar zo snel kun je toch niet leren golfen? Om dat nader te onderzoeken ging GOLF.NL undercover. Met succes en een verrassende uitkomst.

Ik heb begin dit jaar heel even een golfhandicap met rechts én met links gehad. Het was van korte duur, want een golfer kan maar één handicap hebben; mijn linkshandige handicap is weer vervallen. Hoe kwam het zo? De rechtshandige handicap haalde ik nadat ik achttien jaar geleden voor het eerst op een drivingrange stond en bij bal nummer twee verslaafd was. Het kostte daarna heel wat lessen voordat ik in het bezit was van het toenmalige GVB (golfvaardigheidsbewijs). De linkshandige handicap verwierf ik afgelopen winter in een eendaagse cursus!

Van GVB naar handicap 54

Eerst even terug naar het GVB. Dat werd ingevoerd in 1986, toen het aantal golfers enorm groeide, om chaos in de baan te voorkomen. Maar toen het minder makkelijk werd om leden te werven, zagen clubs en banen het golfvaardigheidsbewijs steeds meer als een hinderlijke drempel. Veel golfers ervoeren het praktijkexamen (vier holes binnen een aantal slagen) als stressvol, er zijn zelfs mensen flauwgevallen! Bovendien hadden allerlei partijen zich gestort op GVB-cursussen. De aanbieders verdienden er veel geld mee en hadden na het afrekenen geen interesse meer om van de beginners golfers te maken. Het GVB was voor velen een eindpunt in plaats van een beginpunt. 

Ik verwijder alle ballen, golfkleren en clubs uit mijn auto en niets kan nu nog verraden dat ik al golf speel.

Vier jaar geleden is het GVB vervangen door het 9-stappenplan (ondersteund door de website degolfacademie.nl). De nieuwe golfer krijgt eerst baanpermissie (stap 1) en kan vervolgens in qualifying rondjes handicap 54 halen (stap 2). Er is nu dus geen stressvol praktijkexamen meer en het theorie-examen behandelt vooral veel voorkomende situaties in de baan. De beginnende golfer heeft nu al vrij snel een echte handicap (54) en wordt door het 9-stappenplan geprikkeld om zich te ontwikkelen, om zijn handicap te verlagen. Liefst naar stap 3 (handicap 36) of stap 4 (handicap 28) als het ligt aan de initiatiefnemers (Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, de Nederlandse Vereniging van Golfbaanexploitanten en PGA Holland). Uit cijfers blijkt immers dat golfers met een handicap onder de 36 meer plezier hebben en langer blijven golfen. 

Undercover

Er is dus veel veranderd – het 9-stappenplan wordt door veel pro’s en clubs omarmd – maar spoedcursussen zijn er nog steeds. Alleen de lokroep Haal je GVB in één weekend is vervangen door Handicap 54 in één weekend. Of in één dag. Er wordt veel beloofd voor weinig geld, maar golf leer je toch niet in één weekend of één dag? Is dit geen oplichterij of op zijn minst misleiding van commerciële ondernemers die geld willen verdienen aan onwetende beginners?

Al die gewiekste leugens houden me kalm op de oefengreen maar als we naar de range gaan word ik onrustig.

Om hier achter te komen, kun je undercover gaan. Maar hoe doe je dat als je al kunt golfen (of liever: als je al achttien jaar ploetert om beter worden)? De oplossing was snel gevonden: ik zou als linkshandige een cursus volgen. 

Ik verdiepte me in advertenties in kranten en op internet waar voor zo’n 180 euro weekendcursussen worden aangeboden, soms via webwinkels met tijdelijke aanbiedingen zoals Groupon en One Day Only. De beloftes zijn overal mooi maar de ene is wat transparanter dan de andere. Bij een partij is de teaser Met 100 procent succesgarantie, een ander zegt Boek nu een handicap 54 cursus en golf straks overal ter wereld (misleidend, op veel buitenlandse banen geldt een handicaplimiet van 36 of nog lager). 

Bij sommige cursussen denk je dat je met handicap 54 naar huis gaat, maar blijkt uit de kleine regels dat het gaat om een opleiding tot deze handicap. Na wat gegoogle vond ik een prachtige aanbieding: een ééndaagse cursus van Golfacademie Nederland: Een complete lesdag met garantie afsluiten van theorie en praktijk met handicap 54. Eén dag en garantie! Nóg mooier voor een undercoververhaal want onmogelijk, toch?

Nerveus

Twee dagen voor de cursus belt professional Eric Verhoeven van Golfacademie Nederland. Ik schrik: herkent hij mijn naam, ben ik nu al ontmaskerd? Maar nee, de PGA Holland geschoolde golfleraar legt vriendelijk uit hoe de cursus werkt. Heb ik clubs? Nee? Geen probleem, hij heeft een setje linkshandige stokken klaarstaan voor beginners. 

Een paar dagen van tevoren realiseer ik me dat ik niet met links kan schrijven. Voor de zekerheid heb ik een mooi verhaal klaar als ernaar gevraagd wordt (en dat gebeurt): dat ik met rechts schrijf maar met voetbal linksbenig ben (half waar) en met ijshockey ook (waar). In mijn verdere voorbereiding wordt overigens pijnlijk duidelijk dat ik een monomane golfer ben geworden. Golfacademie Nederland adviseert warme, sportieve kleding mee te nemen. Ik stik van de thermoshirts, windbrekers, mutsen en regenbroeken maar allemaal met logo’s van bekende golfmerken of van de twee clubs (twee want golfverslaafd) waar ik speel. De oplossing (het is koud): drie T-shirts en drie logoloze truien over elkaar. Ik verwijder alle ballen, golfkleren en clubs uit mijn auto en niets kan nu nog verraden dat ik al golf speel. 

Welkom in golf

Op de dag zelf rijd ik toch flink nerveus naar de baan. Zenuwachtig over of ik in mijn undercoverrol door de mand ga vallen en ook wel een beetje zenuwachtig – ook al is het een cursus met garantie – of ik wel een bal zal raken. 

Ik overleef de inschrijving (ik moet een formulier invullen, met rechts dus) en maak kennis met de medebeginners terwijl ik bewust met links koffie drink. Rick (niet zijn echte naam) werkt bij een verzekeringsmaatschappij, is ongeveer veertig jaar en heeft al veel golfervaring (rondjes met zijn vader) maar een NGF-pas heeft hij nog niet. Dat wil hij vandaag rechtzetten. 

Anna (niet haar echte naam) is een adviseur van ongeveer 45 jaar en heeft nog nooit gegolfd. Ze moet voor haar werk naar Amerika en is uitgenodigd voor een golftoernooi; dat is voor haar een mooie aanleiding om golf te leren. We krijgen onder meer de brochure Welkom in golf van de NGF en een 9-stappenplanboekje. Pro Eric stelt ons gerust. Er is geen reden tot spanning want het is nog nooit voorgekomen dat hij een beginner niet op het juiste niveau kreeg. 

Beginnen met golf

Beginnen met golf

Alles wat je nodig hebt om te beginnen met golf!

Beginnen met golf

Chippen, putten, swingen

De eendaagse cursus begint op de oefengreen met een goede uitleg van de grip en chiptechniek. In de les gebeurt er iets raars met mij als nepbeginner. Chippen is, van heel veel zwakke punten, mijn allerzwakste punt maar met links top, duff of fluff ik niet. Hoe kan dat nu weer? (Tip voor golfers met de chipping yips: ga met links chippen als je rechts bent.) 

De swingles wordt onderbroken door een lunch en het theorie-examen. Nou ja, examen…

Het putten leren we aan de hand van oefeningen op de green met trainingshulpmiddelen. Bijvoorbeeld een putter waarvan de shaft gaat wiebelen als je de stok te snel beweegt en een spiegel die vertelt of je ogen boven de bal zijn. Het is een uitstekende puttles. Putten kan ik aardig goed en met links is het even ‘makkelijk’. Dat valt op natuurlijk, maar hiervoor heb ik een ijzersterke nephistorie bedacht die ik tussen de bedrijven door aan de pro vertel: dat ik al iets van golf weet omdat mijn ex-vriendin golfverslaafd was (waar), dat ze altijd naar golf op televisie wilde kijken (waar), dat ik wel eens gecaddied heb voor haar (niet waar) en dat ik op die dagen soms wat ging putten. En aansluitend een valse verklaring waarom ik niet eerder met golf ben begonnen: omdat ik gek werd van al dat golf door mijn verslaafde ex, maar dat ik, nu het uit is, alsnog wil leren golfen. 

Al die gewiekste leugens houden me kalm op de oefengreen maar als we naar de range gaan word ik onrustig. Nu ben ik echt een beginner, net als Anna. Maar Eric leert Anna en mij (Rick heeft al een natuurlijke swing ontwikkeld in zijn rondjes met valse pasjes) binnen een paar uur een heel behoorlijke grip en zwaai. Tijdens de swingles word ik enthousiast, ik ga per minuut vooruit en krijg de bal uiteindelijk goed weg.

Theorie cadeau?

De swingles wordt onderbroken door een lunch en het theorie-examen. Nou ja, examen… We mogen de dertig meerkeuzevragen min of meer gezamenlijk invullen. Eric legt af en toe wat uit, bijvoorbeeld wanneer je een provisionele bal speelt, en dat maakt het snappen en beantwoorden van de vragen makkelijker. Maar het handicap 54-examen is niet moeilijk. Zeker niet als je, zoals Anna, oefenexamens hebt gedaan op ngfgolfregelexamen.nl. En Rick weet meer dan genoeg van de regels dankzij al zijn rondjes zonder officiële handicap. Hij weet in elk geval alles van de etiquette. 

De onervaren Anna kan al zoveel, dat ze met gemak slaagt.

Hier was ik van tevoren nieuwsgierig naar: of etiquette wel genoeg aan bod komt bij een spoedcursus, want in mijn ogen zijn alleen de veiligheids- en gedragsregels echt belangrijk als je begint met golf. Gelukkig gaat een derde van de examenvragen over etiquette en hamert onze pro op gedrag en veiligheid. De hele dag legt hij er de nadruk op: pitchmarks repareren, op je schaduw letten, niet door andermans lijn lopen en vooral: tempo houden in de baan. 

Examen in de baan

Bij het theorie-examen van onze cursus kun je je vraagtekens zetten, maar het praktijkexamen is degelijk. We spelen de negen-holes par-driebaan, krijgen gemiddeld drie slagen per hole mee en moeten daarmee achttien stablefordpunten halen. De onervaren Anna kan al zoveel, dat ze met gemak slaagt. Ze wisselt toppers af met mooie balvluchten, maakt af en toe een zes maar ook bogeys. Rick slaat prachtige ballen en verklooit alleen wat chips en putts. Ik begin met een par en een birdie. Elke slag met links voelt onwennig maar Eric heeft me een grip en swing geleerd die beter is dan die met rechts… Na die eerste twee holes heb ik al zo’n tien stablefordpunten en het kan niet meer mis. Maar later in de ronde bewijs ik dat ik met links even makkelijk een viervoudige bogey maak als met rechts.

Geslaagd!

We zijn alle drie geslaagd! Niet omdat handicap 54 gegarandeerd was, we hebben het echt gehaald. Ik ben ook geslaagd in mijn rol als nepbeginner maar daar ben ik niet trots op. Ik voel me schuldig want Eric is een hartelijke en goede pro die in staat was om Anna – een echte beginner zonder veel sportervaring – in één dag te leren golfen. Dat is knap. Eric adviseert haar wel om snel extra lessen te boeken en geschikt materiaal aan te schaffen (liefst bij hem natuurlijk).

Een paar dagen later bel ik de pro op om te vertellen wie ik ben. Eric is een prater, nu is hij even stil.

Was ik aan het begin van de cursus vooral bezig met mijn undercoverrol (rechterhand boven, linkerhand onder!), in de loop van de dag veranderde ik in een enthousiaste leerling en kreeg ik een enorme zin in golf, met links en rechts!

Maar wat vond onze echte beginner ervan? “Ik koos voor deze cursus omdat de website heel professioneel en betrouwbaar overkwam”, zegt Anna. “De cursus was ook professioneel. Ik ben heel tevreden, mijn doel is geslaagd want ik kan me nu een beetje redden op een golfbaan. Ik vind het leuk, Eric heeft me enthousiast gemaakt.”

Biecht

Een paar dagen later bel ik de pro op om te vertellen wie ik ben. Eric is een prater, nu is hij even stil. Maar hij vat de undercoveractie goed op. Ik stel voor dat ik hem de tekst van dit artikel stuur en dat hij dan mag aangeven of we zijn echte naam publiceren. “Ik heb niets te verbergen”, zegt hij meteen. “De dagcursussen bij mij zijn bijna privélessen. Het zijn kleine groepjes van hooguit vier mensen die bijna acht uur veel aandacht krijgen. Ik vind het leuk om mensen die nog niks van golf kunnen, in korte tijd een redelijke beweging te leren en ik weet dat ik resultaat boek. Maar ik adviseer iedereen ook altijd mondeling en schriftelijk om meteen door te gaan met lessen.” 

Over de regel- en etiquettevragen zegt Eric: “Ik leg de theorie liever een keer goed uit zodat golfers het snappen en onthouden, dan dat ik deelnemers een week later laat terugkomen voor een herexamen en extra examengeld. Daarnaast zijn de golfers die kiezen voor de privécursus altijd zeer serieus en bereiden ze zich goed voor met de documentatie die ze vooraf van ons krijgen.”

Conclusies en adviezen

De vraag bij deze exercitie als linkshandige beginner was of er sprake is van misleiding of zelfs oplichting. Vooraf had ik twijfels, nu denk ik er anders over. De betere spoedcursussen zoals die van mij krijgen sportieve mensen zeker snel op handicap 54 en maken nieuwe mensen enthousiast.

Zou ik het aanraden? Nee, ik adviseer een beginnende golfer om een reeks (groeps)lessen bij een goede pro te nemen, op een leuke baan niet ver van je huis. Waarom? Omdat je dan tussen de lessen door kunt oefenen en meteen kennismaakt met een pro, baan en club. Sociale contacten met medegolfers uit de eigen omgeving zijn voor veel mensen een reden om door te zetten en een echte golfer te worden.   

Wat vindt de NGF ervan?

De NGF ziet weekendcursussen niet als de ideale kennismaking met de golfsport. “Ons bezwaar is dat deze cursussen golf verkopen als een sport die je in een weekend kunt leren en dat beeld van de sport is niet juist”, zegt Ramón van Wingerden, Manager Sportontwikkeling bij de NGF. “We moeten als branche aangeven dat golf een sport voor het leven is en dat daarbij een goede basis hoort. Het hangt er vanaf wat de partijen concreet beloven maar handicap 54 in een weekend is in het algemeen nogal misleidend. Vergelijk het met spoedcursussen voor een rijbewijs; het kan in korte tijd, maar je moet nog steeds heel veel uren maken om het te leren. Je leert autorijden pas echt nadat je je rijbewijs hebt.” 

Van Wingerden vindt dat de golfmarkt een morele verantwoordelijkheid heeft om beginners een realistisch beeld van golf te geven en om rekening te houden met de langere termijn: “Veel van de weekendcursusgolfers kunnen vaak nog heel weinig, hebben daardoor weinig plezier in het spel en haken af. Er valt veel winst te boeken als we meer beginners kunnen vasthouden. De golfsport moet nieuwe golfers op de juiste manier ontvangen en ervoor zorgen dat ze beter worden. Vaardiger betekent meer spelplezier, waardoor mensen vaker komen, waardoor de kans dat ze afhaken kleiner wordt.”

Een andere ervaring

Er zijn verschillende soorten partijen die handicap 54 in één weekend of dag aanbieden: pro’s, bedrijven die pro’s inhuren, maar ook wel enkele banen, clubs en D-clubs (verenigingen zonder vaste baan). 

Sabine Bakker (op verzoek niet haar echte naam) volgde een tweedaagse cursus van Sportpark de Star in samenwerking met de D-club ANWB Golf. “Het was een heel leuk weekend”, zegt Bakker. “Ik wilde altijd al golf leren en ik heb mijn man kunnen overhalen om mee te gaan omdat het maar één weekend duurde. Hij heeft onregelmatige werktijden en kan niet op vaste data lessen volgen.” 

De Star heeft naar eigen zeggen sinds 2008 al meer dan achtduizend mensen opgeleid voor het GVB en handicap 54. Het woord garantie wordt op de website niet genoemd, de cursus wordt omschreven als een opleiding tot handicap 54: Indien je aan alle exameneisen hebt voldaan, ontvang je je handicap 54-pas

Sabine omschrijft haar cursus op Pitch & Putt Kameryck (op diverse pitch-en-puttbanen kun je nu handicap 54 halen) als een beetje commercieel. “Je koopt eigenlijk handicap 54 want ons theorie-examen was erg gemakkelijk. We kregen een uur uitleg en de examenvragen gingen precies over de stof die behandeld was in de regelles.” 

Op de vraag of ze haar weekend een goede eerste stap in golf vond, antwoordt Sabine: “Niet als je bekijkt wat we geleerd hebben. Onze groep telde meer dan veertig mensen, er was weinig persoonlijke aandacht. Eén deelnemer volgde de cursus omdat hij met klanten wil kunnen golfen, maar ik vrees dat hij daarvoor te weinig geleerd heeft.” 

Desondanks noemt Bakker het een geslaagd weekend. “Het had voor ons nut want we weten nu hoe golf werkt. En ze hebben ons enthousiast gemaakt. We hebben allebei een set gekocht en durven het nu wel aan om op een pitch-en-puttbaan te gaan spelen. We beseffen goed dat we lessen moeten nemen en de baan in moeten om beter te worden. Maar wij gaan zeker door.”

Blijven golfen

Natuurlijk zijn er altijd golfers die, om wat voor reden dan ook, de sport snel weer verlaten of geen interesse hebben om hun handicap 54 te verbeteren. Maar het gaat om grote aantallen. In 2013 en 2014 verliet 41 procent van de geregistreerde golfers de sport binnen twee jaar. In de afgelopen drie jaar is het aantal beginnende golfers (per jaar dertig- tot veertigduizend) bijna even groot als het aantal dat stopt. En ongeveer vijftig procent van alle golfers heeft alleen baanpermissie of handicap 54. 

De weekendcursussen dragen er misschien aan bij, maar zijn niet de enige reden dat zo veel beginners afhaken. Dat moet te maken hebben met een slechte opvang, wat wordt bevestigd door banen en clubs die wél actief en succesvol bezig zijn met vervolgprogramma’s. 

Om een voorbeeld te geven, bij de Sallandsche Golfclub de Hoek worden mentoren (leden die nieuwe leden hebben voorgedragen) geacht vaak met ‘hun’ leden te spelen zodat ze een handicap onder de 40 halen. Daarnaast regelt een handicapbegeleidingscommissie dat hoge handicappers op vaste tijdstippen negen holes spelen met ervaren leden. 

Ook zijn er heel wat clubs en banen die groepslessen hebben geïntroduceerd die de sport ‘socialer’ maken en ‘opfriscursussen’ voor spelers met handicap 54 die lang niet gespeeld hebben. 

Een ander voorbeeld is de Golf APK van ANWB Golf. Een professional neemt een golfer een uur lang onder de loep en maakt na afloop een keuringsrapport met daarin per basisslag enkele tips, als stimulans om meer te gaan spelen of les te nemen. 

Kortom, er zijn voorbeelden genoeg waar de hoge handicappers wel aan de hand worden genomen en zich welkom voelen. Wil je zelf ook weer (meer) spelen? Ga dan naar de websites van golfclubs in je buurt en bekijk en vergelijk het cursusaanbod.

Dit artikel verscheen eerder in GOLF.NL Magazine in maart 2016.