drop golf
Zo moet het nu – de bal op schouderhoogte droppen – maar in 2019 wordt het anders.
Beeld: Getty Images

Droppen van net boven de grond

30 maart 2017 Redactie GOLF.NL
Op GOLF.NL en GOLF.NL Weekly belichten we dit seizoen de regels en veranderingen die de regelautoriteiten na 2018 willen doorvoeren. Ditmaal nemen we het droppen onder de loep.
drop

Nu

Een speler mag een bal soms ‘droppen’ (laten vallen). Als je bal bijvoorbeeld tegen een vast obstakel ligt, dan mag je droppen zonder strafslag. Als je bal in het water is geëindigd, mag je kiezen voor een drop bij het water maar dan met bijtelling van één strafslag.

De dropprocedure staat nu zo omschreven in het Regelboekje:

“Sta bij het droppen rechtop, houd de bal met gestrekte arm op schouderhoogte en laat hem vallen.”

Ongelukkig aan deze procedure is dat een bal vaak opnieuw gedropt moet worden. Dat moet in drie gevallen:

  • als de bal naar een ligplaats rolt waar dezelfde belemmering optreedt (bijvoorbeeld een vast obstakel);
  • als de bal tot stilstand komt op meer dan twee stoklengten van de plaats waar hij gedropt is;
  • als de bal dichter bij de hole tot stilstand komt dan de oorspronkelijke ligplaats, dan het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering of dan het punt waar de bal het laatst de grens van een waterhindernis kruiste.

Als een bal bij de tweede drop opnieuw in een van deze ligplaatsen rolt, dan mag de speler de bal plaatsen op de plek waar hij bij de tweede drop het eerst de baan raakte.

2019 en daarna?

Wat betreft het droppen stellen de R&A en USGA een andere procedure voor. Een speler mag een bal na 2018 van elke hoogte droppen, zelfs van een paar centimeter boven de grond. De enige voorwaarde is dat de bal uit de lucht valt en bij het droppen niet een groeiend ding of object op de grond raakt.

Het voordeel van deze nieuwe manier van droppen is dat het spel sneller gaat, wat de R&A en USGA ook willen bereiken met de regelmodernisering. Zoals gezegd, bij de oude procedure moet vaak opnieuw gedropt worden omdat de bal weg stuit of wegrolt. Opnieuw droppen kost extra tijd.

De R&A en USGA willen in 2019 moderne en vereenvoudigde regels invoeren. De aanpassingen die de zij voor ogen hebben, zijn te vinden op GOLF.NL/regelrevisie. Iedere golfer kan tot 31 augustus reageren via randa.org en usga.org/rules en op social media met de hashtag #GolfRules2019. Laat ons weten wat je ervan vindt – van dit voorstel voor een nieuwe dropprocedure en van andere voorstellen: redactie@golf.nl. Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.

Reacties

Co per mail:

'Als nu wordt voorgesteld dat droppen zelfs is toegestaan van een paar cm boven de grond (hoe bedenk je in vredesnaam zoiets) ... doe niet moeilijk en plaats voortaan de bal dan gewoon. Gelet op het feit dat veel spelers (ook in het profcircuit), zoals ik als (club)referee altijd constateer, nauwelijks het verschil weten tussen wanneer “dropping and re-dropping (R.20-2) en en wanneer placing and re-placing (R.20-3), dan is dus mijn voorstel in alle voorkomende en van toepassing zijnde spelsituaties: altijd plaatsen. Einde gezeur en vlot doorspelen. Uiteraard dient het “teruggeloop” - bij bijvoorbeeld een out of bounds-situatie of lost ball - onmiddellijk afgeschaft te worden. Gewoon één strafslag ter plekke en op de dichtstbijzijnde plek de bal plaatsen en doorspelen.'

Wat vind jij?

Wat vind je van de voorstellen? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

Lees hier alle nieuwsartikelen over de regels.

Win prijzen met de regelvraag

Op Facebook test Miss Saxton tweewekelijks je regelkennis met een meerkeuzevraag. Elke keer maak je kans op leuke prijzen. Kijk op facebook.com/golfnl en doe mee!

regel quiz

Lees meer over

Golfregels