Beginnen met golf

Wat moet ik weten over de golfregels?

Golf is een sport waarbij je je eigen scheidsrechter bent. Goede kennis van de belangrijkste golfregels is handig, maar als je begint met golf is het vooral belangrijk dat je denkt aan veiligheid en andere gedragsregels die ervoor zorgen dat je op een fijne manier de baan in kan. Op deze pagina leggen we uit wat je moet weten over de golfregels als je begint met golf.

Als beginner zijn vooral de gedragsregels, ook wel etiquette genoemd, heel belangrijk. Respect voor de baan (die dankzij de inzet van greenkeepers zo mooi blijft) je medespelers en het spel zelf staan centraal. Het gaat er om dat het spel veilig wordt gespeeld en dat andere spelers op de baan net zo kunnen genieten als jij. Bekijk de volgende video voor een kort overzicht van de belangrijkste gedragsregels als je begint met golf:

Veiligheid staat voorop

Golfclubs kunnen gevaarlijk zijn. Het gebeurt nog steeds dat mensen hierdoor gewond raken. Hou altijd twee meter afstand van iemand die gaat slaan, in de baan of op de drivingrange.

Golfballen zijn hard en vliegen snel. In 2014 tijdens het KLM Open - het grootste golftoernooi van Nederland - werd golfer Fabrizio Zanotti getroffen door een bal van een medespeler. Hij verloor zijn bewustzijn en moest met een ambulance naar het ziekenhuis. Het bewees eens te meer dat golf gevaarlijk kan zijn als je niet voorzichtig bent.

Sla dus nooit als je spelers zou kunnen raken. Roep altijd hard ‘FORE’ als een bal richting een andere golfer of toeschouwer vliegt. Roep ook 'FORE' als je zelf de bal niet sloeg of niet kunt zien of er mensen zijn of waar de bal naartoe vliegt.

Geef elkaar de ruimte

Wees en sta stil wanneer een andere speler afslaat. Zet je mobiel uit of op trillen tijdens het spelen. Naast veiligheid is afstand houden tijdens een swing of putt ook fijn voor een speler die zich concentreert voor een slag. Ga daarom aan de zijkant van iemand staan, het liefst zodat je zijn/haar gezicht niet kunt zien. Sta op de green liefst nooit in iemands gezichtsveld. Zorg ook dat je op de green niet in de speellijn van een andere speler gaat staan.<

Langzaam spel

Langzaam spelen - 'Slow play' genoemd - is een van de grootste problemen in golf. Er zijn veel initiatieven om hier iets aan te doen. Het kan nooit kwaad om je jezelf af te vragen of jij alles doet om het speeltempo te verbeteren. 

Negen of achttien holes spelen duurt voor veel golfers al lang genoeg, dus probeer zo snel mogelijk te spelen. Neem niet te veel tijd tussen de slagen. Zoveel tijd als de pro’s op Ziggo Sport Golf nemen, heb jij niet nodig. Sterker, waarschijnlijk doet het meer kwaad dan goed voor je spel. 

Zorg dat je altijd klaar bent om te slaan en zet je tas aan de goede kant van de green zodat je na de hole snel naar de volgende tee kunt lopen. Laat spelers achter je altijd door als je te veel afstand verliest op de groep voor je. Kijk altijd mee naar de ballen van je medespelers. Het kan een hoop tijd schelen bij het zoeken.

Zorg goed voor de baan

Leg altijd plaggen terug, hark de bunker aan en repareer pitchmarks, niet alleen die van jezelf! Het duurt namelijk weken voordat een niet gerepareerde pitchmark is hersteld. Op elke baan staan richtingaanwijzers die aangeven waar je met je kar of buggy mag komen.

Golfregels

Naast de hierboven beschreven gedragsregels zijn er ook de golfregels.  Dit zijn regels die je nodig hebt als je gaat spelen in de baan. Deze golfregels zijn per 1 januari 2019 gemoderniseerd. Er zijn nu minder regels en ze zijn eenvoudiger. Klik hier voor een 'spiekbriefje' met de 20 belangrijkste nieuwe regels op een rij - ook voor in je broekzak in de baan!

Waarom zijn er golfregels? De golfregels vertellen je hoe je het spel kunt voortzetten, bijvoorbeeld als je je bal in het water slaat. Er zijn ook situaties waar je niks aan kunt doen. De regels zijn er om je dan weer op een eerlijke manier op weg te helpen. Bijvoorbeeld als je bal tegen een bankje, bunkerhark of in een konijnenhol ligt. In dit geval mag je de bal zonder strafslag droppen op een plek waar je er geen last meer van hebt. Als je bal bijvoorbeeld onspeelbaar ligt of in het water, mag je de bal droppen met één strafslag. Als je de regels ‘bewust’ overtreedt, krijg je twee strafslagen en kun je in een wedstrijd zelfs gediskwalificeerd worden.

Meer meten over de golfregels? De belangrijkste regels met uitleg vind je op golf.nl/regels2019.

Het golfregelexamen

Het golfregelexamen is een belangrijke stap richting het halen van 'Handicap 54'. Het examen doe je  vóór of na het behalen van Golfbaanpermissie. De meeste clubs bieden je de mogelijkheid om regelavonden op een club te volgen. Ook met de golfprofessional kun je de golfregels doornemen. Bovendien kun je je op het examen voorbereiden via de website ngfgolfregelexamen.nl.

Tip! Maak je niet al te veel zorgen over het examen, want er zijn weinig mensen die niet direct slagen. Het examen behandelt vooral veel voorkomende situaties in de baan. Eenmaal gehaald is het golfregelexamen onbeperkt ongeldig (ook als je besluit om te stoppen met golf). 

Zelf Golfen

Regels uitgelicht

Alle nieuwe golfregels op een rij.

Klik hier
Lees meer over
Beginnen met golf