Beginnen met golf

Hoe ziet een eerste golfles eruit?

Golf is best een lastige sport om onder de knie te krijgen. Om de basistechniek te leren heb je als beginner lessen nodig. Fietsen leer je niet in een of twee dagen, en golfen ook niet. Daarnaast ben je in golf nooit uitgeleerd. Zelfs de allerbeste golfers nemen les om de techniek te onderhouden. Op deze pagina geven we je informatie over welke soorten les er zijn en hoe een eerste golfles eruit ziet.

Les verplicht?

Is het nemen van golfles verplicht? Natuurlijk is iedereen hier helemaal vrij in, maar denk eraan dat een goede basis veel waard is. Een goede houding en techniek leveren niet alleen een beter resultaat en meer plezier op, maar je voorkomt ook blessures. 

Om de bal in de hole te krijgen heb je als beginner aardig wat basistechniek nodig. Bij het trappen tegen een voetbal of het slaan van een tennisbal, komt ook techniek kijken, maar het slaan van een golfbal is minstens zo moeilijk. De kans is groot dat je de bal niet eens raakt als je voor het eerst een swing met de club maakt. (Geloof je ons niet? Probeer het eens uit!) 

Dat golf moeilijk is, wordt door velen erkend. Veel topsporters, die verslaafd aan golf zijn geraakt, zeggen dat golf een van de moeilijkste sporten is om te leren. Om die techniek te leren en meer plezier uit het spel te halen is golfles onmisbaar. 

Wat leer ik in een eerste golfles? 

Je eerste golfles (klik hier als je meer wilt weten over het boeken van die eerste golfles) krijg je meestal op de drivingrange, een groot veld met meerdere afslagmatten en doelen waar je op kunt mikken – meestal afstandsborden. Bij een eerste golfles (bijvoorbeeld tijdens een clinic op de Open Golfdagen of via Golfstart) gaat het om de basis: Hoe houd je de golfclub vast? Wat is het verschil tussen de verschillende clubs die je gebruikt? Welke slagen zijn er in golf? Ook belangrijk: hoe zit het met veiligheid? 

In je eerste golfles komen al deze dingen aan bod. Het is heel belangrijk om niet met torenhoge verwachtingen naar je eerste golfles te gaan. We kunnen niet vaak genoeg zeggen dat golf moeilijk is, maar laat je dat niet afschrikken want het maakt golf ook heel erg leuk en uitdagend. Het gevoel van je eerste goed geraakte bal is onbetaalbaar en ga je niet snel vergeten!

 

Clinic of introductieles

Een goede en toegankelijke vorm van zo’n eerste golfles is een golfclinic.  Hierin maak je kennis met alle onderdelen: afslaan (de bal zo ver mogelijk op de fairway slaan), ijzerslagen (naar de green), pitchen (hoge korte slag naar de green), chippen (lage korte slag naar de green) en putten (op de green, het kortstgemaaide gras op de golfbaan). 

Het leuke aan een clinic is dat je gelijk kennismaakt met andere mensen die beginnen met golf. Daarnaast is een golfclinic vaak goedkoper omdat je met meerdere mensen tegelijk les krijgt. Als er in de buurt geen clinics zijn, kan je bij veel golfclubs ook een introductieles nemen, en dat is vaak ook in groepsvorm.

Een clinic of introductieles duurt meestal een of twee uur. Als je geen golfspullen hebt is dat niet erg, want de meeste clubs en banen hebben spullen die je gratis kunt lenen. 

De perfecte manier om te beginnen is Golfstart. Voor 99 euro ga je in zes lessen de baan op!

Boek jouw Golfstart!

In zes lessen de golfbaan op of in tien lessen naar handicap 54? Zoek op locatie en begin morgen nog met golf!

Klik hier

Wat is beter? Groeps- of privéles?

Als je begint met golf is het misschien leuker om golflessen te volgen met meerdere mensen, maar je kan er ook voor kiezen om een privéles te nemen. Misschien vind je het fijner om individueel aandacht te krijgen van de golfleraar of golflerares. Deze lessen zijn vaak wat korter (meestal dertig minuten).

Een groot voordeel van een golfles in een groep is dat het goedkoper is. Ook is de manier waarop je de basistechniek leert effectief. Meestal is het zo dat de golfleraar iets aan de groep uitlegt, bijvoorbeeld hoe je de club vasthoudt en hoe je een swing maakt, en daarna iedereen zelf op de eigen afslagmat ballen gaat slaan. De leraar loopt dan rond om aanwijzingen te geven. Als je even geen instructies of tips krijgt van de leraar (omdat hij iemand anders aan het helpen is) kan je mooi ballen slaan en met de aanwijzingen aan de slag die je net hebt gekregen.  

Neem nu je eerste golfles!

Natuurlijk zijn er ook veel golfers die hun eerste golfles hebben gekregen van familie of een vriend of vriendin. Daar is helemaal niks mis mee, want wat is er nou leuker om door iemand die je kent geïntroduceerd te worden in een nieuwe sport? Iemand die zelf al ervaring heeft kan heel goed uitleggen hoe je een golfclub vasthoudt en laten zien hoe het moet, maar je leert het snelst van iemand die is opgeleid om les te geven.

Lees meer over
Beginnen met golf