Het clubhuis van Golfbaan de Vlietlanden
De Vlietlanden is een korte 18-holes baan vlakbij Medemblik in Noord-Holland. Het oordeel van GOLF.NL Weekly: 7,4.

Golfbaan de Vlietlanden

18 holes

Greenfees: klik hier. Hcp 54 vereist en op sommige uren is baanpermissie voldoende.

Grutteweide 31, 1693 AH Wervershoof

06-53851697

golfbaandevlietlanden.nl

Twitter: @VlietlandenGolf


Baan

De Vlietlanden zal de Top-50 van beste Nederlandse achttien-holes banen niet halen. De baan met de NGF C-status heeft maar één par-vijf en maar vier par-vierholes en er zijn dus dertien par drie’s. Veel kansen op een hole-in-one dus ...

Lovenswaardig is het laagdrempelige karakter van de baan

Toch is De Vlietlanden aan te bevelen. De baan is niet de langste, maar volgens de beheerders wel ‘de gezelligste’. Het golfterrein ligt in de polder maar is niet vlak. Er zijn behoorlijke hoogteverschillen: sommige tees en greens zijn hoog gelegen. De holes die zijn aangelegd in samenwerking met golfbaanadviseur Lambert Veenstra en landschapsarchitect Aart Bergsma zijn daarom een leuke uitdaging. 

Lovenswaardig is het laagdrempelige karakter van de baan in het Noord-Hollandse Wervershoof. ‘Op De Vlietlanden kun je onbeperkt spelen zonder dat er een duur prijskaartje aan hangt’, meldt een brochure. Dat geldt voor leden en greenfeespelers. In het hoogseizoen (2014) betalen gasten doordeweeks dertig euro voor een dagkaart.

Uitbreiding

De Vlietlanden begon eind vorige eeuw als negen-holes par-driebaan en werd in twee fasen uitgebreid tot een par-60 achttien-holesbaan. De nieuwste holes hebben een goede ondergrond en liggen er ook in de winter goed bij. De aanleg van de oudere holes, die wat vlakker zijn en waar meer begroeiing is, was eenvoudig. Deze holes liggen op kleigrond en sommige stukken zijn buiten het hoogseizoen soms erg nat. Bovendien zijn de greens van de oude holes wel erg klein. Deze greens worden de komende jaren groter gemaakt.
De baan is her en der wat compact en op die delen belanden ballen nog wel eens op de verkeerde farway. Van hole 11 naar hole 12 is het een flink eind lopen en daar loop je bovendien tegen de speelrichting in. Die situatie moet in de toekomst verbeterd worden, maar verder sluiten de holes goed op elkaar aan.

Familiebaan

 

Er is veel aandacht voor alle leeftijden op De Vlietlanden. De club heeft in 2013 het certificaat Committed to Familie gekregen, als tweede club in Nederland. ‘De winst van Familiegolf bij De Vlietlanden is de bezinning binnen de vereniging, versterkte samenwerking met het bestuur, de commissies, de exploitant en de professional’, zegt coördinator Rob de Waart over dit programma van de NGF. De club is trots op de goede relatie tussen de directie, enerzijds en de club en commissies anderzijds.

De baan is niet de langste maar volgens de beheerders wel 'de gezelligste'

Op De Vlietlanden worden ledenwedstrijden én open wedstrijden georganiseerd. Vorig jaar september werd op de baan vlakbij Medemblik het eerste 50+ Kampioenschap Golf van Noord-Holland gespeeld, voor spelers tot en met handicap 36. Rob en Jennifer van Vliet, de directie van De Vlietlanden: ‘Er zijn nu natuurlijk in Nederland en Noord-Holland heel veel kampioenschappen, maar deze was er nog niet. Daarom leek het ons leuk juist dit te doen.’ Er deden zestig 50-plussers mee van allerlei clubs. 

Faciliteiten

Er is een drivingrange met oefengreens en bij het clubhuis ligt een oefenhole waar gratis gespeeld mag worden. Andy Evans is de head pro op De Vlietlanden. Het clubhuis is knus en heeft een uitgebreide kaart. 

Locatie en ambiance

De baan ligt op ongeveer 40 minuten rijden ten noorden van Amsterdam in een polderachtige en rustige omgeving. Er is genoeg te doen, want De Vlietlanden ligt op 1,4 kilometer van het IJsselmeer en vlakbij Medemblik, Hoorn en Enkhuizen. Medemblik is de oudste stad van West-Friesland.


Deze baanbeoordeling is verschenen in GOLF.NL Weekly 1 van 2014.

  • Paginadatum 12 januari 2015
  • Auteur Redactie GOLF.NL
}