Winnaar van de par driebanentest 2016: Golfpark De Biltse Duinen
Bron: GOLF.NL
Spelen op een par-driebaan… Lekker overzichtelijk, in een uurtje klaar en niet te duur. Zo bezien best een aanrader. Maar welke zijn nu de leukste? Het testteam van GOLF.NL maakte een rondje door Nederland.

Vele voordelen

Golfen op par-driebanen kent vele voordelen. Je hoeft in de meeste gevallen niet over ervaring of een handicap te beschikken, de greenfees liggen aanmerkelijk lager en het speeltempo hoger. Speel je negen holes, dan ben je gemiddeld na een uurtje al klaar en van ‘slow play’ heb je relatief weinig last. Bij de meeste locaties hoef je bovendien geen starttijd te reserveren (maar bel voor de zekerheid altijd even, zeker in het hoogseizoen). Ook hoor je vaak dat het spelen op par-driebanen goed is voor het verbeteren van je korte spel. Klopt! Toch kun je juist hier een hoop lol aan de golfsport beleven, zonder dat je met het verbeteren van je techniek bezig bent.

Beoordeling

Kortom, wij van GOLF.NL zijn fan van par-driebanen. Om erachter te komen welke banen tot de leukste van Nederland horen, hebben we er elf bezocht en beoordeeld op de baan (onderhoud, variatie, veiligheid, bewegwijzering), service (ontvangst, huurmateriaal, sanitair, bereikbaarheid, parkeren, faciliteiten, website), horeca (kaart, bediening, interieur) en prijzen (greenfee, huur van clubs, horeca). Om tot een afgewogen eindoordeel te komen hebben we per onderdeel de volgende weging in de scores toegepast:
Baan 40%
Service 30%
Horeca 15%
Prijzen 15%

Voorselectie

We een strenge maar rechtvaardige voorselectie gedaan. Hoewel er flink wat par-driebanen naast grote, reguliere achttien-holesbanen liggen, hebben we ons beperkt tot locaties die:
1. alleen over één par-driebaan beschikken;
2. over minimaal negen holes beschikken;
3. minimaal één hole van tachtig meter of langer heeft (om verwarring met pitch-en-puttbanen te voorkomen);
4. het hele jaar open zijn (beperkende weersomstandigheden daargelaten).

Uit de lijst van deze voorselectie hebben we vervolgens elf banen geselecteerd die de hoogste publiekscijfers bij LeadingCourses.nl krijgen (genoteerd in december 2015).

Scores

1 = matig
2 = voldoende
3 = goed
4 = zeer goed
5 = uitstekend

Einduitslag GOLF.NL test:

1. Golfpark de Biltse Duinen: 5

2. Golfcentrum Noordwijk: 4,5

3. Country Golf Ees: 4,5

4. Shortgolf Swifterbant: 4

5. Golfcenter Seve: 4

6. Akkermans Leisure & Golf: 4

7. Golfclub Amstelborgh: 4

8. Golfclub Soest: 4

9. Golfclub Het Langeloo: 3,5

10. Golfbaan Erve Braakman: 3,5

11. Shortgolf Spielehof: 3

Klik op de links hierboven (of rechts in het navigatiemenu) om per locatie de testuitslag te lezen, inclusief de reacties van de banen zelf (indien aangeleverd).  • Paginadatum 23 maart 2016
  • Auteur Redactie GOLF.NL