De Koninklijke Haagsche
Jeroen Korving van Leadingcourses en Coks Bosman, voorzitter van de Haagsche
De Golfers’ Choice-ranglijst van Leadingcourses.com.

De beste Nederlandse banen volgens kenners en golfers

Er zijn in Nederland twee belangrijke banenranglijsten: de GOLF.NL Top 50 van beste 18-holes banen in Nederland (een ranglijst gebaseerd op de meningen van experts) en de Golfers' Choice-banenranglijst (een ranglijst gebaseerd op het cijfer dat golfers aan banen geven).

Zowel in de ranglijst van de kenners (begin 2017) als in die van de golfers (ook begin 2017) bezet de Haagsche de eerste plaats. De hele top 10 van de deskundigen van GOLF.NL is ongeveer gelijk aan de banentop 10 van gewone golfers op Leadingcourses.com, hoewel recreatiespelers The International veel hoger waarderen dan deskundigen (vierde vs 11de plaats). Maar buiten de top 10 zijn er grote verschillen. Bekijk hier de verschillen tussen de GOLF.NL Top 50 en Leadingcourses. 

De beste clubs

Leadingcourses.com heeft niet alleen een categorie golfbanen (de beste banen volgens golfers) maar ook een categorie clubs (de beste volgens golfers). De Koninklijke Haagsche Golf & Country Club is volgens golfers die op Leadingcourses.com reviews schrijven ook de beste golfclub van Nederland. De top 3:

 1. Haagsche 8,81
 2. The Dutch 8,70 
 3. De Pan 8,68

In de Leadingcourses.com-ranglijst van beste golfclubs weegt niet alleen de golfbaan mee, maar ook de algemene indruk van de club, het onderhoud, de voorzieningen zoals de oefenfaciliteiten, het clubhuis en de prijs-kwaliteitverhouding. 

Beste 9-holes golfclub

De Haar is volgens golfers de beste 9-holes golfclub (de combinatie golfbaan. algemene indruk van de club, onderhoud, voorzieningen zoals de oefenfaciliteiten, het clubhuis en de prijs-kwaliteitverhouding). De Top 3:

 • GC de Haar 8,0
 • Golfbaan Zuid-Drenthe 7,9
 • Wassenaarse Golf Groendael 7,8

Er is geen aparte categorie beste 9-holes banen volgens golfers. De beste 9-holes banen staan in de ranglijst van beste golfbanen.

Beste prijs-kwaliteitverhouding

Golfbaan het Woold biedt volgens golfers de beste prijs-kwaliteitverhouding. De top 3:

 1. Het Woold 8,5
 2. Dongen 8,4
 3. Haviksoord 8,3

Meest gastvrije golfclub

In de categorie meest gastvrije golfclub is Het Wool ook eerste. De top 3:

 1. Het Woold 9,0
 2. Regthuys 8,9
 3. The Dutch 8,9

Beste par-3 baan

Golfers beschouwen de par-3 baan van Prise d'eau als de beste in deze categorie. De Top 3:

 1. par-3 baan van Prise d'eau 8,4
 2. par-3 baan van Pitch & Putt Golf Bussloo 8,2
 3. de par-3 Gezandebaan van Golfbaan het Woold 8,2

Bekijk hier alle Golfers' Choice-ranglijsten.

Beoordeel ook een baan

Leadingcourses.com en GOLF.NL zijn partners. Beoordeel ook een golfbaan die je goed kent of waar je net gespeeld hebt. Ga hiervoor naar GOLF.NL/banen of Leadingcourses.com.

Leadingcourses.com

De Golfers’ Choice-ranglijsten van Leadingcourses.com zijn zoals gebaseerd op de mening van de golfers. Een golfbaan wordt pas in de ranglijsten opgenomen als er voldoende beoordelingen zijn gegeven. Het kan voorkomen dat gerenommeerde golfbanen niet in deze ranglijsten voorkomen omdat je daar als 'gewone golfer' niet kunt of mag spelen. 

Aan het eind van 2016 telde Leadingcourses.com meer dan 350.000 beoordelingen. In het Nederlands maar ook in acht andere talen. Alle getoonde beoordelingen worden bekeken en goedgekeurd door het team van Leadingcourses.com. Een golfer die meerdere golfclubs heeft beoordeeld krijgt een hogere status en zijn of haar beoordelingen tellen daardoor zwaarder mee. Om betrouwbaarheid te waarborgen, zijn verschillende systemen gebouwd die misbruik kunnen signaleren.

De website Leadingcourses.com bestaat sinds 2007 en is een Nederlands initiatief van drie ervaren internetexperts en sportmarketingbureau TIG Sports. De website kent een actieve golfcommunity. Op de site kan men onder meer zien hoe spelers per handicapniveau een baan beoordelen. |Ook kan men een ‘overall cijfer’ zien van een golfclub. De website is beschikbaar in negen talen. Op dit moment zijn er meer dan 24.500 golfclubs in kaart gebracht in meer dan 130 landen. • Paginadatum 24 maart 2017