Wedstrijdspanning

Het is zondagochtend en ik kijk voortdurend naar de klok. Is het al zo ver? Het gevoel van grote voetbalwedstrijden is er nu bij golf.

Wedstrijdspanning. Een ander woord kan ik er niet voor verzinnen. Zo vaak komt het niet voor dat een landgenoot met een riant uitzicht op de overwinning de laatste ronde in gaat en dat we daar ook nog eens massaal getuige van kunnen zijn en dus tel ik de uren af tot de slotronde van Luiten - en de uitzending daarvan - begint.

Toen Muntz als eerste Nederlander won op het hoogste niveau kon hooguit een enkeling met een satellietschotel aan de muur zijn verrichtingen in de woestijn volgen. Bij Derksen was het al niet anders. In Dubai dan, want op Madeira komen traditiegetrouw überhaupt geen grote productiewagens.

De zege van Maarten Lafeber op Hilversum werd wel door veel mensen bekeken. Niet alleen ter plaatse, ook op de televisie zagen vele honderdduizenden de eerste en enige overwinning van de Brabander live bij de NOS, die een groot deel van de slotdag uitzond op een van de publieke netten. Vooral dat laatste vergeet ik niet. Ik had een kind van net twee weken oud, kon niet naar Hilversum en was de NOS diep dankbaar dat er zo weinig geschakeld werd naar het fietsen.

Bij de maiden victory van Luiten in Azië was ik er ook niet bij, maar was een schotel aan de muur ook niet per se noodzakelijk, noch een uurtje van de NOS. Wie een abonnement op Sport1 had kon vrijwel elke bal zien vliegen. De opgeluchte lach van Joost vanuit de recordingarea nadat hij zijn eerste zege zeker wist, staat dankzij de betaalzender velen nog helder op het netvlies.

Natuurlijk vergeet ik ook de overwinningen van de dames niet, al konden daar nog minder mensen getuige van zijn. De LET vind nauwelijks zijn weg naar de huiskamers, en de overwinning van Weima was dan wel in Nederland, meer dan enkele honderden zullen er niet bij geweest zijn toen zij haar moment of glory had. Bij de zeges van Boeljon kregen we wel wat flitsen te zien, maar dat was het dan ook. Haar zeges waren vooral een beproeving voor de F5 toets van de computer die keer op keer werd ingedrukt om dat leaderboard maar zo snel mogelijk te kunnen vernieuwen.

En dan zijn er nog de bijna-overwinningen. De eerste die me te binnen schieten? Maarten Lafeber was in 2005 urenlang live op de BBC te volgen toen hij bijna het Schots Open won, en Luiten was in Oostenrijk ook al eens heel kansrijk. Allemaal live te volgen.

Zondagmiddag is er dus weer een kans voor een Nederlander. Wie Sport1 heeft (of een illegale feed weet te vinden) gaat er zeker goed voor zitten. Wie daar geen beschikking over heeft rest de app met de scores of het turen naar het leaderboard op de site van de Europese Tour.

Om 12.55 gaat Luiten de baan in met drie slagen voorsprong op de rest van het veld en enkele tellen later gaat in duizenden Nederlandse huiskamers de tv aan. Ik ijsbeer wat door de kamer en kijk naar de klok. Nog....

Check je handicap