Beeld: Titleist
Equipment

9 tips: kies de beste golfbal

Beeld: Titleist
Liet jouw golfniveau het vroeger nog toe om regelmatig een netje ‘lakeballs’ aan te schaffen, tegenwoordig pak je de zaken serieuzer aan. De set clubs is op orde, met regelmaat wordt een lesje geboekt en de handicap gaat langzaam omlaag. Nu nog een vast merk en model golfbal. Want iedereen zegt dat dit belangrijk is. Maar hoe kies je het juiste type uit het enorme aanbod? Hier 9 tips van Paul Goodfellow, golfbal expert van Titleist.

Tip 1: Korte spel maakt het verschil

“Het grootste verschil tussen golfballen ervaar je tijdens het korte spel, zeg maar alles binnen zo’n vijftig meter van de green. De spin die je op deze afstand creëert, is veel groter dan bij een goede mep met de driver. De A-merken laten op de lange afstanden daarom relatief weinig onderlinge verschillen zien. Zodra je swingsnelheid lager is en er meer loft op de club zit, zijn samenstelling en materiaal van de bal heel belangrijk en daarmee worden de verschillen per merk en model meteen groter.”

Tip 2: Spin of geen spin?

“Iedereen creëert spin. Bewust of onbewust. De vraag is of je daadwerkelijk spin wil toepassen. Stel, je hebt de green gemist en je pakt een ijzer-7 om de bal laag te houden. Dan heb je geen duurdere bal nodig die veel spin genereert. Dit is wel het geval wanneer je met korte chips controle over de afstand wil hebben. Datzelfde geldt voor de langere slagen naar de green. Met meer spin verhoog je de kans dat de bal op de green blijft liggen. Ook een Tourspeler zal het lastig vinden om met een Pinnacle-bal veel spin te creëren. Met andere woorden: hoge handicappers hebben met een betere bal meer kansen op een beter resultaat. Zelfs als deze speler nog helemaal niet over spin nadenkt.”

Tip 3: Blijf bij je bal

“Heb je een keuze gemaakt, blijf dan een langere periode met hetzelfde model spelen. Het gaat dus niet alleen om het merk, maar vooral om het model van dat merk. Dan krijg je een constanter gevoel bij het putten en vergaar je onbewust meer kennis over de karakteristieken van jouw ballen. Bovendien krijg je bij de langere afstanden vaker dezelfde reactie. Ik heb liever dat je lang vasthoudt aan jouw eigen vaste merk, dan dat je jezelf af en toe trakteert op doos Pro V1’s. Dat heeft dan meteen effect op je spel, omdat je niet meer weet wat je van de nieuwe bal kunt verwachten. Je speelt toch ook niet elke week met een andere set ijzers?”

Tip 4: Urethaan pakt beter

“Het belangrijkste element voor de eigenschappen tijdens het korte spel, is de buitenlaag van de bal. Bij de betere ballen is die van urethaan. Dit materiaal wordt door veel merken bij grote chemische producenten ingekocht. Wij maken het zelf. Het is zachter dan surlyn, dat voor de goedkopere ballen wordt gebruikt. Surlyn komt van de firma Dupont en zorgt voor een wat gladdere bal. Daardoor ‘pakt’ het clubblad die surlyn-bal minder makkelijk bij het creëren van spin.”

Tip 5: Zachter is niet altijd verder

“Onze ballen beschikken over een grote kern. Die kern is in feite de motor van de golfbal. Hoe groter de kern, des te beter de snelheid. De Pro V1 heeft bijvoorbeeld een massieve kern met een wat lagere compressie (zie kader) en dus een zachter gevoel. Maar een lagere compressie zorgt ook voor een iets lagere balvlucht. De Pro V1x heeft een dubbele kern; de binnenkant is zacht, de buitenkant harder. Die creëert minder spin met de langere stokken. Plus een hogere balvlucht. Het is dus maar net welk type spel beter bij je past.”

Tip 6: Goede bal, meer succes?

“Golfballen zijn een beetje dom. Ze weten niets van jouw leeftijd, geslacht, spelniveau of techniek. Een golfbal reageert simpelweg op de kracht die wordt gebruikt, op de loft van de club en op de kwaliteit van de impact. De swingsnelheid op vijftien meter van de pin zal bij mij niet veel anders zijn dan bij Rory McIlroy. Met de driver kom ik echter nooit in de buurt. Ook zal het de kwaliteit van het balcontact bij Rory veel beter zijn. Met een slechte swing sla je dus een slechte bal. Bij een bal van hoge kwaliteit zal het resultaat wellicht marginaal minder slecht zijn.”

Tip 7: Geel is het nieuwe wit

“Ik zou het niet gek vinden als meer golfers met gele ballen gaan spelen. Gele ballen zijn makkelijker te volgen, zeker bij grijze, bewolkte dagen. En meestal ook sneller te vinden. Wit is de traditionele kleur en golf is natuurlijke een sport van tradities, maar sinds een paar jaar hebben wij ook een manier gevonden om de Pro V1's te kleuren. Dat was heel moeilijk door de eigenschappen van het materiaal waardoor we onze premium golfballen niet in fel geel konden produceren. Nu kan dat dus wel en bieden we golfers die een voorkeur hebben voor geel de mogelijkheid om te spelen met onze beste bal.”

Tip 8: Lengte is niet alles

“Een gemiddelde speler heeft aanzienlijk meer slagen naar de green nodig dan een Tourpro. Dus is het belangrijk om iets te kopen waarmee de kansen worden vergroot dat een bal op de green blijft liggen. Daar maak je dan sneller een verschil mee. Dit betekent dat ook hoge handicappers gebaat zijn bij een bal met meer spin. Qua afstand maakt het niet veel uit of je een Pro V1 of een Velocity – onze goedkopere afstandsbal – koopt. Bij een gemiddelde drive is het verschil hooguit 4 tot 5 meter. Dat is te weinig om grote stappen in de handicapverlaging mee te maken. Als prijs geen rol speelt, dan zou ik als Titleist-man uiteraard een Pro V1 of Pro V1x aanbevelen. Die zorgen voor het complete pakket: meer afstand, meer gevoel en meer spin. Sla je per ronde vijf ballen weg, dan is dit een wat dure keuze. Daarom bieden we ook goedkopere ballen aan.”

Tip 9: Een afgewogen keuze

“De meeste golfshops tonen een overweldigend aanbod met verschillende merken en modellen. Hoe je een goede keuze kunt maken? Koop twee of drie verschillende dozen ballen die passen bij jouw budget. Maak wat chips van een paar plekken rond de green met een stok uit je eigen tas die comfortabel aanvoelt. Welke bal geeft vervolgens de meest constante reactie? Neem dan iets meer afstand en pak bijvoorbeeld de pitching wedge of een ijzer-9 en herhaal het patroon. Kijk naar je rol en controle. Met welke bal sla je constanter? En ten slotte, welke golfbal voelt het beste tijdens het putten?”

Bonus: Beluister Podje Golf #29 om alles te leren over golfballen

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Equipment