Beeld: ANP Royal Images/Robin Utrecht
De baan op

Koninklijke birdies

Beeld: ANP Royal Images/Robin Utrecht
Het is Koningsdag. En hoewel de Nederlandse royals op de verjaardag van koning Willem-Alexander zelf niet veel golf zullen spelen vanwege de festiviteiten in Rotterdam, zijn zij - en andere koningshuizen - zeker golfliefhebbers.

Flight delen met koning Willem-Alexander?

Koning Willem-Alexander speelde zeker in zijn jongere jaren geregeld zijn rondjes aan de zijde van broers en vader. Tijdens de coronapandemie heeft hij het golfen weer fanatieker opgepakt, waarover hij vertelde in de podcast ‘Door de ogen van de koning’. Hij kijkt ook 'gewoon' golfinstructies op YouTube. De koninklijke familie had regelmatig les bij coach Tom O’Mahoney. Laat het ons weten als je in een flight bent samengevoegd met onze koning (wat overigens onaannemelijk is, gezien de veiligheidsmaatregelen die doorgaans worden getroffen).

De andere Oranjes

Koningin Maxima
Koningin Maxima (toen nog prinses) in 2009 tijdens Koninginnedag met een hickory club
Beeld: Getty Images

Koningin Maxima speelt zelf niet maar op Koninginnedag in 2009 werd ze toch gespot met een (hickory)club in haar handen. De interesse voor golf bij de Oranjes kwam vooral voort uit de liefde die prins Bernhard voor de sport had. De echtgenoot van koningin Juliana speelde al vanaf zijn twintigste en was met grote regelmaat aanwezig bij toernooien en openingen van nieuwe clubs. Bernhard was geen geweldige golfer, maar maakte wel twee keer een hole-in-one.

Ook prins Claus was een graag geziene gast op de golfbaan. Hij speelde regelmatig op de Koninklijke Haagsche, maar kreeg prinses Beatrix niet mee. Claus verrichtte diverse openingen van nieuwe golfbanen. Onder meer op Golfbaan Welschap in het gezelschap van zijn zoon Johan Friso. Prins Friso was de meest fanatieke en beste speler van de Van Oranje-Nassau’s. Hij deed vaak mee aan de pro-am van het Dutch Open.

Toen in 2014 ter ere van het honderdjarig bestaan van de NGF de tentoonstelling Nederland Golft geopend moest worden, was Pieter van Vollenhoven de aangewezen persoon. De man van prinses Margriet is gek van golf.

Golfers van buitenlandse koningshuizen

Ook buiten Nederland wordt er voldoende gegolft door koninklijke families. Een greep uit de swingende royalties. Juan Carlos van Spanje is met zijn broze gestel niet vaak meer op de baan te vinden, maar in de jaren ’70 had hij een uitstekende swing.

Ook in Marokko golfen de leden van het koningshuis. Er ligt zelfs een baan binnen de muren van het koninklijk paleis in Agadir, waar vaak de Trophée Hassan II (een toernooi van de PGA Tour) wordt gespeeld. De in 1999 overleden Koning Hassan II was een fervent golfer die meer dan 150 ronden met drievoudig major-winnaar Billy Casper speelde. Ook zijn zoons Koning Mohammed VI en Prins Moulay Rachid hebben een liefde voor golf.

Kroonprins William studeerde in St. Andrews. In zijn tijd daar was het onmogelijk niet met de golfsport in aanraking te komen en dus was hij vaak op de drivingrange te vinden. Erg goed was hij niet. Bij het maken van de foto waarschuwde hij de fotografen dat ze met hun leven speelden, omdat zijn bal alle kanten op kon gaan.
Kroonprins William
Kroonprins William op een drivingrange vlakbij The Old Course van St. Andrews
Beeld: Getty Images
Prinses Victoria van Zweden speelt vaak met haar man prins Daniël wanneer zij bij hun vakantiehuis in Acktjara zijn. Ze ontmoet Henrik Stenson in 2011 tijdens het Abu Dhabi HCBS Golf Championship.

Zelfs in Japan golfen royalties sinds jaar en dag. In 1925 werden prins en prinses Asaka in Amerika golfend gespot. De prins ontwierp een golfbaan in het prachtige Hakone-gebied in de buurt van Yokohama.
Lees meer over
Fun